Razlika između inačica stranice »Neognathae«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 963 bajta ,  prije 11 godina
bez sažetka
m (pravopis)
[[Neoaves]]
}}
'''Neognathae''' su, pored [[Paleognathae]], jedan od danas živuća dva [[nadredpodrazred]]a [[ptice|ptica]] i obuhvaća oko 9.000 [[vrsta]], odnosno, pretežni dio ptičjeg svijeta.
 
Najvažnije obilježje po kojem se ptice iz ova dva nadreda razlikuju je građa njihovog [[usta|nepca]]. Osim te, ne postoji nikakva druga posebno izražena razlika između Paleo- i Neognathae. Tako i u skupini Neognathae postoje neletači, kao što su [[pingvinke|pingvini]], [[kakapu]] iz reda [[papige|papiga]] ili [[kagu]], ptica iz reda [[ždralovke|ždralovki]]. Najveća ptica iz ove skupine je [[andski kondor]], ptica iz porodice [[američki strvinari|američkih strvinara]], duga je i do 1,30 metara, a raspon krila može biti čak do 3,20 metara. Ovaj pogled na sistematiku ptica novija istraživanja [[mitohondrij]]skog [[DNK]]
 
Najstariji nađeni [[fosil]]i neognata potječu iz kasne [[kreda (period)|krede]], prije oko 70 milijuna godina. Već ime '''neo'''- sugerira tradicionalni pogled, da su se one razvile iz '''paleo'''gnata. No, ovaj pogled na sistematiku ptica prema kojem se prvo razdvajanje ptica odvilo upravo između ove dvije skupine, dovode u pitanje novija istraživanja [[mitohondrij]]skog [[DNK]]. Rezultati sugeriraju, da su se [[vrapčarke]] prve odvojile od svih drugih ptica, još u vrijeme rane krede, prije oko 110 milijuna godina. Ovaj pogled otvara pretpostavku, da su svojstva neognata prvobitna, dok su svojstva nepca paleognata vjerojatno [[neotenija]], zadržavanje osobine mlade životinje i u odrasloj fazi. To bi značilo, da su paleognati samo skupina u okviru neognata, a da neognata nisu zapravo [[kladistika|monofilijska]] skupina, ne okupljaju sve potomke istih zajedničkih predaka.
 
== Klasifikacija ==
Podrazred:
:[[Galloanserae]]
::red:
:::[[Anseriformes]],
:::[[Galliformes]]
Podrazred:
:[[Neoaves]]:
::Porodica:
:::[[Aegothelidae]]
:::[[Otididae]]
:::[[Scopidae]]
::Red:
:::[[Apodiformes]]
:::[[Balaenicipitiformes]]
:::[[Caprimulgiformes]]
:::[[Charadriiformes]]
:::[[Ciconiiformes]]
:::[[Coliiformes]]
:::[[Columbiformes]]
:::[[Coraciiformes]]
:::[[Cuculiformes]]
:::[[Falconiformes]]
:::[[Galbuliformes]]
:::[[Gaviiformes]]
:::[[Gruiformes]]
:::[[Mesitornithiformes]]
:::[[Musophagiformes]]
:::[[Opisthocomiformes]]
:::[[Passeriformes]]
:::[[Pelecaniformes]]
:::[[Phoenicopteriformes]]
:::[[Piciformes]]
:::[[Podicipediformes]]
:::[[Procellariiformes]]
:::[[Psittaciformes]]
:::[[Sphenisciformes]]
:::[[Strigiformes]]
:::[[Trogoniformes]]
:::[[Turniciformes]] <ref>[http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/classification/Aves.html#Aves Subclass Neognathae (neognath birds)]</ref>
 
==Povezani članci==
* [[Ptice]]
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
== Izvori ==
* Mindell, David P.; Brown, Joseph W. & Harshman, John (2005): The Tree of Life Web Project - [http://www.tolweb.org/Neoaves Neoaves]. Version of 2005-DEC-14. Retrieved 2008-JAN-08.
 
 
[[Kategorija:Ptice]]<!--ne mijenjati kategoriju!!-->
<!--interwiki-->

Navigacijski izbornik