Hadrijanova vila: razlika između inačica

Koordinate: 41°56′31″N 12°46′31″E / 41.94194°N 12.77528°E / 41.94194; 12.77528
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
Redak 67: Redak 67:
[[Kategorija:Rimska arhitektura]]
[[Kategorija:Rimska arhitektura]]


[[br:Villa Adriana]]
[[bg:Вила Адриана]]
[[bg:Вила Адриана]]
[[ca:Vil•la Adriana]]
[[br:Villa Adriana]]
[[ca:Vil·la Adriana]]
[[cs:Hadriánova vila]]
[[cs:Hadriánova vila]]
[[da:Villa Adriana]]
[[da:Villa Adriana]]
[[de:Villa Adriana]]
[[de:Villa Adriana]]
[[en:Villa Adriana]]
[[en:Hadrian's Villa]]
[[es:Villa Adriana]]
[[es:Villa Adriana]]
[[fi:Villa Adriana]]
[[fr:Villa d'Hadrien]]
[[fr:Villa d'Hadrien]]
[[it:Villa Adriana]]
[[he:וילה אדריאנה]]
[[he:וילה אדריאנה]]
[[it:Villa Adriana]]
[[ja:ヴィッラ・アドリアーナ (ティヴォリ)]]
[[ka:ადრიანეს ვილა]]
[[ka:ადრიანეს ვილა]]
[[la:Villa Hadriana]]
[[la:Villa Hadriana]]
[[nl:Villa Adriana]]
[[nl:Villa Adriana]]
[[ja:ヴィッラ・アドリアーナ (ティヴォリ)]]
[[no:Villa Adriana]]
[[no:Villa Adriana]]
[[pl:Willa Hadriana]]
[[pl:Willa Hadriana]]
[[pt:Villa Adriana]]
[[pt:Villa Adriana]]
[[ru:Вилла Адриана]]
[[ru:Вилла Адриана]]
[[fi:Villa Adriana]]
[[sv:Hadrianus villa]]
[[sv:Hadrianus villa]]
[[zh:哈德良別莊]]
[[zh:哈德良別莊]]

Inačica od 7. kolovoza 2009. u 13:03

Hadrijanova vila

Hadrijanova vila (talijanski, Villa Adriana) je veliki rimski arheološki kompleks u Tivoliju, Italija. Hadrianova vila je upisana na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi kao važna kulturna i arheološka lokacija, zajedno s obližnjom vilom d’Este. One su i važne turističke destinacije u Laciju. Vila je zbog ubrzanog prpadanja ruševina dospjela na UNESCOv popis 100 najugroženijih mjesta svjetske baštine na svijetu.

Povijest

Canopos

Rimski car Hadrijan je izgradio vilu u Tiburu (današnji Tivoli) kao mjesto za odmor od Rima u 2. stoljeću (oko 153. god.). Navodno, Hadrijan nije volio palaču na Palatinu zbog velike gužve i želio je mirnije mjesto za život iz kojega će vladati Carstvom. U tu svrhu je vila izgrađena poput stambene palače, a poštanski sustav je povezivao s Rimom.

Nakon Hadrijana, vilu su koristili i ostali carevi, a nakon pada Rimskog Carstva vila je djelomično uništena. U 16. stoljeću kardinal Ippolito II. d'Este je iskoristio mramor i skulpture iz ove vile kako bi uresio svoju obližnju vilu (Villa d'Este).

Proučavanje spomenika Hadrijanove vile odigralo je presudnu ulogu u otkrivanju elemenata antičke klasične arhitekture u renesansi i baroku. Također je značajno utjecala na mnoge arhitekte i dizajnere u 19. i 20. stoljeću. [1]

Godine 1998. otkrivena je monumentalni mauzolej Antinoja (Hadrijanovog ljubavnika koji se udavio u Egiptu)[2]

Arhitektura

Serapeum

Hadrianova vila je kompleks od preko 30 građevina koji zauzima oko 1 km², većinom još neotkriven. Kompleks sadržava palaču, nekoliko termetermi, kazalište, hramove, knjižnice, državničke prostorije i odaje za dvorjane, pretorijansku gardu i robove.

Vila je bila najveći primjer rimskog Aleksandrijskog vrta kojemu je namjera bila da predstavi sveti krajolik. Tako vila sažima utjecaje drugih kultura, prije svega Grčke i Egipta.

Jedan od najbolje očuvanih dijelova vile je bazen (Canopus, ime po egipatskom gradu u kojemu je bio hram posvećen Serapisu – Serapeum) i vještačka špilja (Serapeum). Hadrijan, kao vladar koji je mnogo putovao i razumio se u arhitekturu, posudio je mnoge stvari, poput karijatida Canopusa ili skulptura egipatskog minijaturnog boga plodnosti Besa.

Grčko "Morsko kazalište" ima klasične jonske stupove, dok su kupola glavne građevine i korintski lukovi Canopusa i Serapeuma čista rimska arhitektura. Ovo “kazalište” se sastoji od okruglog trijema (portika) sa stupovima koji nose bačvasti svod, dok je iznutra polu-prstenasti bazen s otokom u sredini koji je nekada bio povezan s trijemom s dva pokretna mosta. Na otoku se nalazi mala rimska kuća (Domus) s atrijem, knjižnicom, triclinium i malo kupatilo.

Okolica također ima složenu mrežu podzemnih tunela koji su služili za promet sluga i namirnica iz jednog dijela u drugi. Nadzemni putevi su služili više rangiranim dvorjanima. kupole i bačvasti svodovi se nalaze posvuda; kupole parnih kupelji imaju okrugle otvore kako bi para mogla izlaziti, a podsjećaju na Panteon u Rimu, koji je također izgradio (i dizajnirao) Hadrijan.

Dekoracije

Kazališne maske tragedije i komedije u podnom mozaiku vile, Kaptolski muzej, Rim.

Mnoga umjentička djela su iskopana i obnovljena u vili (mramorna skulptura Antinoja, te mozaici iz kazališta i kupatila, ali i monoge kopije grčkih skulptura poput Ranjene Amazonke i egipatskih verzija rimskih božanstava i obratno). Većina ih je odnosena u Rim i mogu se vidjeti u Kaptolskom muzeju (Musei Capitolini) ili Vatikanskom muzeju (Musei Vaticani. Nažalost, brojne umjentine iskopane u 18. stoljeću su preprodavači umjetnina (poput Piranesija ili Gavina Hamiltona) prodali za umjentičke zbirke širom svijeta.

Slavna djela pronađena u vili su:

Bilješke

  1. UNESCOv opis Hadrijanove vile
  2. Zaccaria Mari i Sergio Sgalambro, Antinoeion Hadrijanove vile: Interpretacija i arhitektonska rekonstrukcija, American Journal of Archaeology, Vol 3., br. 1, siječanj 2007.

Poveznice

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Hadrijanova vila