Spiralna galaktika: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
galaktika - galaksija
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg|mini|Primjer spiralne galaktike - [[Messier 101]]]]
[[Datoteka:M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg|mini|Primjer spiralne galaksije - [[Messier 101]]]]
'''Spiralne [[galaktika|galaktike]]''', kakva je i [[Mliječna staza|naša]], dijele se na prečkaste (s prečkom u središtu) spiralne i obične spiralne. Spiralne galaktik se dalje dijele u razrede Sa, Sb i Sc, a prečkaste spiralne u razrede SBa, SBb i SBc. Novije klasifikacije imaju i razrede Sd, odnosno SBd. Kriteriji su:
'''Spiralne [[galaksija|galaksije]]''', kakva je i [[Mliječna staza|naša]], dijele se na prečkaste (barirane, sa šipkom u središtu) spiralne i obične spiralne. Spiralne galaksije se dalje dijele u klase Sa, Sb i Sc, a prečkaste spiralne u klase SBa, SBb i SBc. Novije klasifikacije imaju i klase Sd, odnosno SBd. Kriteriji su:
# Veličina jezgre (Sa za veliko, Sc za vrlo malo),
# Veličina jezgre (Sa za veliko, Sc za vrlo malo),
# Otvorenost spiralnih krakova (Sa za usko vezane, Sc za vrlo otvorene) i
# Otvorenost spiralnih krakova (Sa za usko vezane, Sc za vrlo otvorene) i
# Razlučivost superdivova i [[HII područje|HII područja]] u spiralnim krakovima (Sa za nekoliko malih [[HII područje|HII područja]], Sc za mnogo velikih [[superdiv]]ova)
# Razlučivost superdivova i [[HII područje|HII područja]] u spiralnim krakovima (Sa za nekoliko malih [[HII područje|HII područja]], Sc za mnogo velikih [[superdiv]]ova)


Spiralne galaktik se sastoje od jezgre, diska, haloa i spiralnih krakova. Karakteristika spiralnih galaktika je prisustvo [[plin]]a u disku, pogotovo u spiralnim kracima, što govori da proces stvaranja [[zvijezda]] traje i od danas. U kracima zato nalazimo mnoštvo svijetlih zvijezda i OB-[[asocijacija (astronomija)|asocijacija]].
Spiralne galaksije se sastoje od jezgre, diska, haloa i spiralnih krakova. Karakteristika spiralnih galaksija je prisustvo [[plin]]a u disku, pogotovo u spiralnim kracima, što govori da proces stvaranja [[zvijezda]] traje i od danas. U kracima zato nalazimo mnoštvo svijetlih zvijezda i OB-[[asocijacija (astronomija)|asocijacija]].


Ove se galaktike nalaze u područjima [[svemir]]a s malom gustoćom galaktika, gdje njihov oblik nije ugrožen [[plimne sile|plimnim silama]] okolnih galaktika.
Ove se galaksije nalaze u područjima [[svemir]]a s malom gustoćom galaksija, gdje njihov oblik nije ugrožen [[plimne sile|plimnim silama]] okolnih galaksija.


Vidi i:
Vidi i:
* [[Prečkasta spiralna galaktika]]
* [[Prečkasta spiralna galaksija]]
* [[Eliptična galaktika]]
* [[Eliptična galaksija]]
* [[Lećasta galaktika]] (lentikularne)
* [[Lećasta galaksija]] (lentikularne)
* [[Nepravilna galaktika]]
* [[Nepravilna galaksija]]
* [[Dodatak:Popis spiralnih galaktika|Popis spiralnih galaktika]]
* [[Dodatak:Popis spiralnih galaksija|Popis spiralnih galaksija]]
* [[Klasificiranje galaktika]]
* [[Klasificiranje galaksija]]


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
* [http://astro.fdst.hr/Kozmologija/morfoGalaksija.php astro.fdst.hr :: Kozmologija :: Morfologija galaktika]
* [http://astro.fdst.hr/Kozmologija/morfoGalaksija.php astro.fdst.hr :: Kozmologija :: Morfologija galaksija]


[[Kategorija: Galaktike]]
[[Kategorija: Galaksije]]


<!--interwiki-->
<!--interwiki-->

Inačica od 12. kolovoza 2009. u 22:56

Primjer spiralne galaksije - Messier 101

Spiralne galaksije, kakva je i naša, dijele se na prečkaste (barirane, sa šipkom u središtu) spiralne i obične spiralne. Spiralne galaksije se dalje dijele u klase Sa, Sb i Sc, a prečkaste spiralne u klase SBa, SBb i SBc. Novije klasifikacije imaju i klase Sd, odnosno SBd. Kriteriji su:

  1. Veličina jezgre (Sa za veliko, Sc za vrlo malo),
  2. Otvorenost spiralnih krakova (Sa za usko vezane, Sc za vrlo otvorene) i
  3. Razlučivost superdivova i HII područja u spiralnim krakovima (Sa za nekoliko malih HII područja, Sc za mnogo velikih superdivova)

Spiralne galaksije se sastoje od jezgre, diska, haloa i spiralnih krakova. Karakteristika spiralnih galaksija je prisustvo plina u disku, pogotovo u spiralnim kracima, što govori da proces stvaranja zvijezda traje i od danas. U kracima zato nalazimo mnoštvo svijetlih zvijezda i OB-asocijacija.

Ove se galaksije nalaze u područjima svemira s malom gustoćom galaksija, gdje njihov oblik nije ugrožen plimnim silama okolnih galaksija.

Vidi i:

Vanjske poveznice