Marijan Brkić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m pravopis
Redak 98: Redak 98:


'''Uživo'''
'''Uživo'''
* 1990. ''[[Svih 15 godina]]''
* 1990. ''[[Svih 15 godina - Live...]]''
* 1995. ''[[Bez struje: Live in ZeKaeM]]'' ([[Croatia Records]])
* 1995. ''[[Bez struje: Live in ZeKaeM]]'' ([[Croatia Records]])
* 2001. ''[[Kao nekada: Live in S.C.]]'' (Croatia Records/Master Music)
* 2001. ''[[Kao nekada: Live in S.C.]]'' (Croatia Records/Master Music)

Inačica od 17. kolovoza 2009. u 19:56

Marijan Brkić
Marijan Brkić, uživo izvedba 2007. godine.
Ime u rodnom listuMarijan Brkić
Poznat/a i kaoBrk
Rođen/a1961.
Žanr/oviPop, rock
ZanimanjeGlazbenik, producent, snimatelj
InstrumentGitara
Djelatno razdoblje1979.-danas
Producentska kućaJugoton, Suzy, CBS, Croatia Records
AngažmanParni valjak, Gibonni, Prljavo kazalište
Internetska stranicaSlužbene stranice
Nagrade
Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg gitaristu
Dobitnik diskografske nagrade Porin
Značajni instrumenti
Fender Stratocaster, Gibson Les Paul,

Marijan Brkić (Zagreb 1961.), hrvatski je gitarista najpoznatiji po svom djelovanju u rock sastavima Parni valjak i Prljavo kazalište.

Trenutno svira sa splitskim glazbenikom Zlatanom Stipišićem - Gibonniem i jedan je od najpopularnijih hrvatskih gitarista. Osim što svira također radi kao skladatelj, aranžer, producent i glazbeni snimatelj.

Životopis

Rano doba

Marijan Brkić rođen je 1961. godine u Zagrebu. Zajedno s bratom Zvonimirom i mlađom sestrom Katarinom, odrastao je u zagrebačkom naselju Dubrava. Njegovi roditelji, majka Julijana i otac Petar, bili su trgovci, a u slobodno vrijeme bavili su se glazbom.

Sa svojim prijateljima okupljao se u parku, gdje su svirali gitare i zabavljali se. Tu se je upoznao sa Davorinom Bogovićem, Ninoslavom Hrastekom i Zoranom Cvetkovićem, s kojima je kasnije osnovao sastav 'Ciferšlus'. Pridružio im se i Tihomir Fileš, a Cvetković u sastav dovodi Jasenka Houru i ubrzo mijenjaju ime u Prljavo kazalište.

Prljavo kazalište

Marijan Brkić svirao je u Prljavom kazalištu skoro deset godina od 1979.-1988. Sastav je ubrzo postao vrlo popularan na prostorima bivše Jugoslavije. Brkić nije bio član sastava kada je osnovan, no s vremenom mu se priključio[1] i sudjelovao je kao gitarista na snimanju njihovog prvog studijskog albuma Prljavo kazalište. Album je po mišljenju brojnih kritičara bio najbolji prvijenac u povijesti domaćeg rock and rolla.

Nakon toga slijede albumi;

Osim što je u sastavu svirao gitaru, također je radio kao producent, aranžer i kao koautor nekih skladbi (album Zaustavite zemlju)[2].

Iz Prljavog kazališta odlazi 1988. godine, nakon što je objavljen album Zaustavite zemlju i uživo nastupa u Domu sportova. Njegov zadnji nastup sa Prljavim kazalištem bio je 18. prosinca 1988. godine na Zagreb Rock Forceu[2]. Razlog odlaska bio je neslaganje s time kako menadžeri vode sastav[3].

Nakon što je otišao iz sastava Prljavo kazalište nekoliko godina nije svirao, nego se bavio produkcijom i studijskom glazbom. Kao producent sudjeluje na snimanju albuma Plavog orkestra, Zvijezda i Regate. 1991. godine prihvaća poziv Huseina Hasanefendića - Husa i postaje član rock sastava Parni valjak.

Parni valjak

Sa Parnim valjkom nastupao je od 1991. do kraja 2005. godine. Osim što je svirao gitaru, izvodio je i prateće vokale. U sastavu kao njegov član ostaje sve do njegovog raspuštanja 2005. godine. Zajedno sa Parnim valjkom snimio je četiri studijska i tri uživo albuma i jedan DVD.

Albumi sa Parnim valjkom;

  • Buđenje (1994. Esnaf), jedini album Parnog valjka koji je posvećen Domovinskom ratu. Album je dobitnik brojnih diskografskih nagrada Porin, a Brkić se kao autor potpisuje na skladbama "Čitaj mi sa usana" i "Dođi..." (zajedno sa Marinom Ribarićem). Također na materijalu sudjeluje kao producent i snimatelj.
  • Bez struje: Live in ZeKaeM (1995., Croatia Records), uživo album povodom 20 godina od osnutka sastava. Najuspješniji i najprodavaniji je album sastava koji je također nositelj brojnih Porina. Na materijalu se prvi puta kao vokal pojavljuje Kristina Rupčić (poznata kao Tina).
  • Samo snovi teku uzvodno (1997., Croatia Records), njihov je najžešći album, a Marijan Brkić potpisuje glazbu u skladbi "Ja još Čekam"[4]
  • Zastave (2000., Croatia Records, Košava), jedan od najpopularnijih albuma Parnog valjka. Album se snima u Brkićevom studiju, a on osim što potpisuje glazbu u skladbi "Mala laž", također na materijalu radi kao snimatelj.
  • Kao nekada: Live in S.C. (2001., Croatia Records/Master Music), uživo je album koji je snimljen u studentskom centru. Materijal je miksan u Brkićevom studiju 'MB'.
  • 25 godina (2001., Croatia Records/Hrvatski telekom), je DVD povodom 25 godina od osnutka sastava.
  • Pretežno sunčano? (2004., Croatia Records/Master Music), je posljednji studijski album Parnog valjka.
  • Bez struje: Live in ZeKaeM (2005., Croatia Records), uživo je DVD.

Parni valjak prestaje sa djelovanjem na Staru godinu 2005., nakon što su održali koncert na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Sredinom 2006. godine odaziva se na poziv Zlatana Stipišića - Gibonnia i odlazi s njim na turneju Unca fibre, a također je Gibboniev uživo album Acoustic:Electric, producirao i miksa u svom studiju.

Solo karijera

2002. godine izlazi prvi solo studijski album Kristine Rupčić pod imenom Prvi put, na kojemu je Brkić producent, snimatelj i autor većine skladbi.

2007. godine izdaje svoj prvi solo materijal, album Bolji Svijet. Na albumu nastupaju brojni glazbeni gosti; Gibonni, Oliver Dragojević, Aki Rahimovski, Dado Topić, Tony Cetinski, Massimo Savić, Nikola Marjanović, Mario Huljev, Nina Badrić, Jelena Radan i Tina Rupčić.

Uz Brkićev stalni sastav kojeg čine Dalibor Dado Marinković (bubnjevi), Robert Vrbančić (bas gitara) i Berislav Blažević (klavijature), na materijalu još sudjeluju i Igor Geržina (saksofon), Neven Frangeš (orgulje), Dinko Janković (klavijature) i Oliver Dragojević (Hammond orgulje).

Privatni život

Marijan Brkić ima suprugu Adrijanu (zubni tehničar) i dvije kćerke, Lanu (1995.) i Saru (1998.). Slobodno vrijeme najčešće provodi igrajući tenis.

Dobitnik je nagrade "Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg gitaristu s područja zabavne, pop-rock i urbane glazbe 1996. i 2005."

Diskografija

Prljavo kazalište (1979.-1989.)

Parni valjak (1991.-2005.)

Uživo

DVD

Solo

Ostalo

Izvori

Vanjske poveznice