Twin Peaks: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Alexbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: cs:Městečko Twin Peaks
Xqbot (razgovor | doprinosi)
Redak 106: Redak 106:
[[ro:Twin Peaks (film)]]
[[ro:Twin Peaks (film)]]
[[ru:Твин Пикс]]
[[ru:Твин Пикс]]
[[sc:I segreti di Twin Peaks]]
[[sh:Twin Peaks]]
[[sh:Twin Peaks]]
[[simple:Twin Peaks]]
[[simple:Twin Peaks]]

Inačica od 5. rujna 2009. u 00:56

Twin Peaks
Formatdramsko-kriminalistička serija
AutorDavid Lynch i Mark Frost
GlumciKyle MacLachlan
Mädchen Amick
Lara Flynn Boyle
Država podrijetlaSAD
Broj epizoda30 epizoda
Produkcija
Trajanje epizodecca 48 min
Prikazivanje
U HrvatskojHRT
Emitiranje8. travnja 1990 (ABC) – 10. lipnja 1991 (ABC)
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Twin Peaks je dramska serija koja je 1990. dobila Zlatni Globus za najbolju dramsku seriju, te je time postala jednom od najpopularnijih dramskih serija ikada. Glavni producent i stvaraoc serije je David Lynch, jedan od najkontroverznijih redatelja današnjice, te mu je "Twin Peaks" bila odskočna daska u daljnjoj karijeri.

Sadržaj

Zaplet

Radnja serije se odvija u ruralnom gradiću na sjeveru SAD-a zvanom Twin Peaks. Započinje misterioznim ubojstvom Laure Palmer, srednjoškolke i nedavno proglašene kraljice maturalnog plesa. Njeno mrtvo tijelo, zamotano u plastičnu vreću, pronađeno je na obali rijeke. Naoko mirna sredina odjednom je uzdrmana ovim događajem. Cijeli grad je u šoku. Kako se radnja dalje odvija upoznajemo stanovnike ovog grada i otkrivamo ponešto o njima. Spletke i nerazjašnjeni događaji upućuju na to da je bilo tko mogao ubiti nesretnu djevojku, no prvoosumnjičeni su Laurin dečko Bobby koji jutro nakon ubojstva nije došao na nogometni trening, te Laurin zadnji ljubavnik, James koji je s njom proveo večer kada je ubijena. O tome Laura piše u svom dnevniku, nađenom pri policijskog istrazi. Kako je dokaza malo, lokalnoj policiji u pomoć stiže inspektor FBI-a Dale Cooper, koji kasnije postaje ključan lik u otkrivanju ubojice. Laurina majka nakon ubojstva počinje imati vizije u kojima pokušava raspoznati ubojicu svoje kćerke, dok sam inspektor Cooper sanja paranormalne, jezive snove u kojima se pojavljuje i sama Laura Palmer.

Misterija serije

"Tko je ubio Lauru Palmer?" bilo je pitanje koje je interesiralo široku publiku koja jednostavno nije mogla ostati ravnodušna kad je Twin Peaks u pitanju. Prvotno osmišljena kao mini-serija, zbog velikog uspjeha, Twin Peaks se prikazivao u dvije sezone, a bila je planirana i treća. Prva sezona sastoji se od 8 nastavaka, uključujući i pilot epizodu. U drugoj sezoni Lynch dobiva sve više prostora u kreiranju serije, te ona postaje previše apstraktna i paranormalna, pa interes publike ičezava. Nakon emitiranja sveukupno 24 epizode serija se gasi. Sredinom 2.sezone otkriven je Laurin ubojica, nakon čega se fokus serije prebacuje na ostale građane Twin Peaksa, te gledanost polako pada.

Film

1992. Lynch snima cijelovečernji film "Twin Peaks: Fire Walk With Me" u kojem je prikazano zadnjih sedam dana u životu Laure Palmer. Iako su kritičari potkopali ovaj film, on je ipak neizostavan dio Twin Peaks sage.

Pjesma

Jedan od prepoznatljivih znakova ove kultne serije je i glazba koju potpisuje Angelo Badalamenti. Glavna tema serije, koja je otvarala svaku epizodu , i danas je veoma popularna. Pjevačica Julee Cruise dala je i vokal temi u pjesmi "Falling" za koju tekst potpisuje David Lynch.

Serija na dvd-u

Prva sezona serije objavljena je na DVD-u 18. prosinca 2001-e, a dvd druge sezone objavljen je 3. travnja 2007.

Uloge

Glavna glumačka postava

Gostujuće uloge