Eduardo Paolozzi: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 12 bajtova ,  prije 12 godina
bez sažetka
(Nova stranica: Eduardo Paolozzi je rođen 7. ožujka 1924. u Leithu pokraj Edinburga u Škotskoj, a umro je u Londonu 22. travnja 2005. Bio je britanski [[sl...)
 
No edit summary
Kao osoba oduševljena gotovo svime što vidi, Paolozzi je počeo izrezivati najzanimljivije i najatraktivnije ilustracije iz tih tiskovina, te ih u duhu tehnike kolaža lijepiti u soju bilježnicu, koja mu je trebala služiti kao svojevrsna referentna baza. Njezine su stranice tako postale prvim ostvarenjima pop arta, koja su međutim, spletom okolnosti, dugo ostala slabo nepoznata.
 
Kao prvi nedvojbeno pop artistički uradak iz te bilježnice koju danas čuva [[Tate Gallery]] u Londonu, obično se navodi kolaž „II Was a Rich Man`s Plaything“Plaything iz 1947., na kojem je Paolozzi uz naslovnicu časopisa „IntimateIntimate Confessions“Confessions koji je sadržavao priču koja je naslovila cijelo djelo, upotrijebio realistički crtež američkog ratnog bombardera, boce Coca-Cole i ruke koja drži pištolj iz čije cijevi izlazi oblak dima u kojem piše „POP“.
Radi se o svojevrsnom Paolozzijevu proročanstvu, jer će stilski pravac kojeg je on utemeljio dobiti naziv pop art tek desetak godina kasnije (prema nekim svjedočenjima ime mu je dao britanski kritičar Lawrence Alloway). Djelo karakterizira za mnoga klasična ostvarenja pop arta karakteristična kombinacija (pre)naglašene seksualnosti (crtež žene u crvenoj haljini i crnim čarapama na naslovnici časopisa Intimace Confessions), nasilja (bombarder) i omiljenog proizvoda potrošačkog društva (boca Coca – Cole).
 
213

uređivanja

Navigacijski izbornik