Arijaramn: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: vi:Ariaramnes
MastiBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: pt:Ariaramnes
Redak 79: Redak 79:
[[no:Ariaramnes av Persia]]
[[no:Ariaramnes av Persia]]
[[pl:Ariaramnes]]
[[pl:Ariaramnes]]
[[pt:Ariaramnes]]
[[vi:Ariaramnes]]
[[vi:Ariaramnes]]

Inačica od 7. rujna 2009. u 04:31

Arijaramn
'Kralj Perzije'
Vladavina cca 640. - cca 575. pr. Kr. (cca 65 godina)
Krunidba cca 640. pr. Kr.
Prethodnik Teisp od Anšana
Nasljednik Arsam
Djeca Arsam, itd.
Puno ime Arijaramn od Perzije
Dinastija Ahemenidi
Otac Teisp od Anšana
Rođenje ?
Smrt cca 575. pr. Kr.

Arijaramn (staroperz. Ariyaramna[1][2]; „onaj koji je donio mir u Iran“[3], grč. Ἀριαράμνης, perz. ایرارمنه[4]) bio je kralj Parsumaša (Farsa; „Perzije“), odnosno jedne od tadašnje dvije perzijske kraljevine (druga je bila Anšan) koje su prethodile stvaranju Ahemenidskog Perzijskog Carstva.

Obitelj

Prema Darijevim Behistunskim natpisima, Arijaramn je bio brat Kira I., odnosno sin Teispa od Anšana. Pripadao je ahemenidskoj dinastiji i bio je prvi perzijski kralj koji je paralelno uz Kira I. vladao drugim perzijskim kraljevstvom. Arijaramnovo kraljevstvo Parsumaš i Kirov Anšan nakon dvije generacije vladara ujedinili su se pod Kirom Velikim (unukom Kira I.). Arijaramn je imao sina Arsama koji ga je kasnije naslijedio na tronu Parsumaša, no njegov sin Histasp nije postao kraljem budući da su se dva Parsumaš i Anšan ujedinili pod Kirom Velikim, no Histaspov sin Darije Veliki kasnije je postao kraljem ujedinjenog Ahemenidskog Carstva.

Povijesni izvori

Početkom 20. stoljeća u iranskom gradu Hamadanu (pokraj drevne Ekbatane) pronađene su dvije zlatne pločice na staroperzijskom koje spominju Arijaramna i njegovog sina Arsama, no pouzdanost tih povijesnih zapisa je upitna jer nisu pronađeni pod kontroliranim arheološkim istraživanjima[5]. Drugi povijesni izvor su Behistunski natpisi Darija Velikog koji spominje kako mu je prethodilo osam ahemenidskih kraljeva, što uključuje i Arijaramna.

Poveznice

Izvori

  1. Akbarzadeh (2006.), str. 56.
  2. Kent (2005.), str. 393.
  3. Shahbazi (1987.)
  4. Kent (2005.), str. 391.
  5. M. Brosius: „Perzijsko Carstvo od Kira I. do Artakserksa I.“ (The Persian Empire From Cyrus I to Artaxerxes I), 2005.

Vanjske poveznice