Žbuka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklanjanje izmjene 2050717 što ju je unio/unijela 89.164.178.41 (Razgovor sa suradnikom:89.164.178.41)
Redak 1: Redak 1:
'''Žbuka''' (malter, melta, ili mort) je vezno gradivo u obliku kašaste smjese koja se koristi u [[građevinarstvo|građevinarstvu]] za izradu [[zid]]ova, žbukanje zidova ili za premazivanje podova. U osnovi se, iako je sastavljena od istog materijala ([[pijesak]]a, [[cement]]a, [[vapno|vapna]] i/ili [[tucanik]]a ) razlikuje ona za zidanje i za žbukanje. Razlikuju se u količini i omjeru sastojaka.
'''Mort''' (malter, melta, ili žbuka) je vezno gradivo u obliku kašaste smjese koja se koristi u [[građevinarstvo|građevinarstvu]] za izradu [[zid]]ova, žbukanje zidova ili za premazivanje podova. U osnovi se, iako je sastavljena od istog materijala ([[pijesak]]a, [[cement]]a, [[vapno|vapna]] i/ili [[tucanik]]a ) razlikuje mort za zidanje i mort za žbukanje. Razlikuju se u količini i omjeru sastojaka.





Inačica od 18. rujna 2009. u 17:46

Mort (malter, melta, ili žbuka) je vezno gradivo u obliku kašaste smjese koja se koristi u građevinarstvu za izradu zidova, žbukanje zidova ili za premazivanje podova. U osnovi se, iako je sastavljena od istog materijala (pijesaka, cementa, vapna i/ili tucanika ) razlikuje mort za zidanje i mort za žbukanje. Razlikuju se u količini i omjeru sastojaka.