Razlika između inačica stranice »Branko Bauer«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisan 1 bajt ,  prije 12 godina
m
m
 
Od samog starta svoje filmske karijere, imao je neobičnu empatiju za djecu i mlade. Njegovi prvi cjelovečernji filmovi bili dječji; ''Sinji galeb'', [[1953.]] (adaptacija istoimenog romana Tone Seliškara) i ''Milioni na otoku'', [[1955.]] godine.
Njegov slijedeći film - ''[[Ne okreći se sine'' ([[1956.)]])'' smatra se jednim od najznačajnijih filmova s tematikom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], nagrađen je s tri zlatne arene u [[Pula|Puli]].
Prvi se okušao u žanru melodrame - ''Samo ljudi'' (1957), o ljubavi ratnog invalida i slijepe djevojke.
Nakon toga slijedi jedna od prvih komedija o svakidašnjici studentskog para koji traži stan (''Martin u oblacima'', 1961), naslovnu ulogu igrao je [[Boris Dvornik]] i taj film je neobično pomogao njegovoj popularnosti kod široke filmske publike.
Zatim slijedi velika uspješnica ''Prekobrojna'' (1962). Komedija o životu omladine na radnim akcijama. Film ''Licem u lice'' (1963. Zlatna arena za režiju) je njegov prijelomni film koji se obara na samovlašće.
Nakon toga radi za [[TV Zagreb]], 70-ih se vraća se svojoj prvoj ljubavi, tematici o djeci u ratu; ''Zimovanje u Jakobsfeldu'' (1975. Zlatna arena za režiju),''Salaš u malom ritu'' (1976.) i biografski film ''Boško Buha'' (1978). godine.
 
== Filmografija (redateljska) ==

Navigacijski izbornik