Delfi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: fa:دلفی (شهر)
D'ohBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sl:Delfi
Redak 81: Redak 81:
[[sh:Delfi]]
[[sh:Delfi]]
[[sk:Delfy]]
[[sk:Delfy]]
[[sl:Delfi]]
[[sr:Делфи]]
[[sr:Делфи]]
[[sv:Delfi]]
[[sv:Delfi]]

Inačica od 16. listopada 2009. u 12:10

Panorama svetišta Delfi (UNESCOva svjetska baština) s Apolonovim hramom u prvom planu.

Delfi (grčki Delphoi) su bili starogrčko svetište, i proročište u Fokidi pod Parnasom; centar grčke kulture i vjerovanja.

Arheološka istraživanja od kraja 19. stoljeća, otkrila su golem kompleks Apolonova svetišta opasana bedemima: teatar, riznice, vijećnica, trijemovi i dr. Iznad svetišta nalazili su se gimnazij (prostor za rvače), studij i svetište Atene s hramom.

Povijest

Tlocrt Delfi iz 5. st. pr. Kr.

Ovo kultno mjesto bilo je sveto još od kasnog mikenskog doba. Od 8. st. pr. Kr. postalo je glasovito Apolonovo svetište u kojem je proročica Pitija davala dvosmislene odgovore na pitanja koja su države, gradovi ili pojedinci postavljali u važnim okolnostima.

Od početka 6. st. pr. Kr. Delfi su i mjesto održavanja Pitijskih igara (svake četiri godine), ali i sjedište vjersko-političkog saveza nekih grčkih plemena.

Od 590. do 356. g. pr. Kr. Delfi uživaju autonomiju, ali tijekom idućih stoljeća bili su više puta opljačkani, te od 2. st. pr. Kr. postupno gube svoj značaj.

Svetište je ukinuo car Teodozije 390. g.

Svetište

Prostorna organizacija provedena je tek toliko da omogući funkcioniranje svake građevine. Vijugavi put prolazi kroz čitav kompleks, a volumeni se isključivo ravnaju po terenu; svojim smještajem slijede strmi oblik Parnasa.

Najvažnija su tri dijela: Apolonov hram, Dionizijevo kazalište, te niz riznica i zavjetnih građevina. Bili su okruženi zidom koji je za njih predstavljao tzv. sveti krug. Nad svetim krugom bio je smješten stadion, dok je ispod svetog kruga bio gimnazium, tolos i riznice. Sport je u starih Grka bio važna djelatnost njenih građana.

Poveznice

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Delfi

Predložak:Link FA