Ružica grad: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m - kategorija "Dvorci u Hrvatskoj"; + kategorija "Utvrde u Hrvatskoj" (HotCat)
turski
Redak 7: Redak 7:
== Ime ==
== Ime ==


Ime '''Ružica grad''' nije u potpunosti istraženo. Neki povjesničari ga povezuju s imenom sela Duzluk ( "duzem" - Turk cvijeće, divlja ruža). Ruža je tada služila kao djevojački nakit. Drugi ga spajaju sa imenom srednjovjekovnog grada Orahovice ( "Raholcza"), u čijem je posjedu dvorac bio u srednjem vijeku.
Ime '''Ružica grad''' nije u potpunosti istraženo. Neki povjesničari ga povezuju s imenom sela Duzluk ({{tur.|duzem|cvijeće, divlja ruža}}). Ruža je tada služila kao djevojački nakit. Drugi ga spajaju sa imenom srednjovjekovnog grada Orahovice ( "Raholcza"), u čijem je posjedu dvorac bio u srednjem vijeku.


== Povijest ==
== Povijest ==

Inačica od 2. studenoga 2009. u 16:48

Ružica grad je najveći sačuvani dvorac u Slavoniji i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Ruševine dvorca svjedoče o razvijenoj kulturi u regiji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća.

Lokacija

Ružica grad se nalazi na sjeveroistočnom obronku Papuka (418 m) iznad sela Duzluk, nekoliko kilometara od grada Orahovice. Dvorac je bio strateški vrlo važan jer je imao veliki dio dravskog toka pod kontrolom. U neposrednoj blizini je cesta Kutjevo - Orahovica, koja povezuje dolinu Drave sa Požeškom kotlinom.

Ime

Ime Ružica grad nije u potpunosti istraženo. Neki povjesničari ga povezuju s imenom sela Duzluk (tur. duzem). Ruža je tada služila kao djevojački nakit. Drugi ga spajaju sa imenom srednjovjekovnog grada Orahovice ( "Raholcza"), u čijem je posjedu dvorac bio u srednjem vijeku.

Povijest

Prvi pisani spomen Orahovice datira iz 1228. godine, a Povijesni spomen samog dvorca datira iz 1357. godine (kao kraljevska imovina). Do 1543. Ružica grad je u rukama raznih velikaša Nikola Kont, Lovro Iločki, Ladislav Više, braća Pomanicki. Pod turskom vlašću (1543.-1687.), dvorac je bio sjedište turske trupe. Početku 18. stoljeća Ružica grad gubi na važnosti, kao većina srednjovjekovnih utvrđenja. Od 18. do 20. stoljeća često je mijenjao vlasnike (barun Cordua, barun Fleischmann, grof Pejačević Dimitrije Mihalović, barun Gutman i dr.)

Nedovršeni članak Ružica grad koji govori o građevini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.