Danijela Martinović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Alexbot (razgovor | doprinosi)
Agent (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 15: Redak 15:
| Žanr = [[Pop-rock]]
| Žanr = [[Pop-rock]]
| Zanimanje = pjevačica
| Zanimanje = pjevačica
| Djelatno_razdoblje = 1992. - danas
| Djelatno_razdoblje = 1989. - danas
| Producentska_kuća =
| Producentska_kuća =
| Angažman =
| Angažman =

Inačica od 6. studenoga 2009. u 01:36

Danijela Martinović
Ime u rodnom listuDanijela Martinović
Rođen/a15. srpnja 1971.
Žanr/oviPop-rock
Zanimanjepjevačica
Djelatno razdoblje1989. - danas

Danijela Martinović (Split, 15. srpnja 1971.) hrvatska je pjevačica.

Životopis

Početak karijere

Na hrvatskoj glazbenoj sceni Danijela se pojavila krajem 80-tih godina 20. stoljeća. Zapažena je na Splitskom festivalu 1989. s pjesmom Zumbuli. Potvrda njenog rada očituje se u mnogim uspjesima. Njen prvi samostalni album Zovem te ja u izdanju Croatia recordsa otvorio je put njenim visokotiražnim izdanjima koja su se kasnije potvrdila i albumom To malo ljubavi do sada prodanim u preko 100.000 primjeraka za što je Danijela Martinović dobila nekoliko zlatnih i platinastih ploča. No taj uspjeh nije zabilježen samo u Hrvatskoj, već se plasirao i u susjednoj nam Sloveniji gdje je Danijela najtiražniji izvođač za što je također dobila zlatnu i platinastu ploču.

Prvi veći uspjesi

Uspjehom ne zaostaje ni u Makedoniji gdje je također proglašena izvođačem godine 1999. kada održava 5 uzastopnih koncerata u Univerzalnoj dvorani u Skopju što je popraćeno mnogim tiskovnim, TV i radio medijima kao veliki uspjeh. U povijesti hrvatske diskografije Danijela Martinović proglašena je najtiražnijim izvođačem. 1998. godine s pjesmom "Neka mi ne svane" pobjeđuje na Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Europe "Dora '98." s tom pjesmom odlazi u Veliku Britaniju gdje predstavlja Hrvatsku na Izboru pjesme za pjesmu Europe "Eurosong 98." i osvaja izvrsno peto mjesto. Iste godine proglašena je pjevačicom godine na više od 50 radio postaja, a istom titulom proglašavaju je i tiskovni mediji među kojima je i "Večernji list" koji joj dodjeljuje nagradu "Večernjakova ruža". Po glasovima radio, TV i tiskovnih medija proglašena je dvije godine uzastopce pjevačicom godine.

Karijera od 2000. do danas

U prošle tri godine održala je preko 350 koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini te u Švicarskoj i Njemačkoj U prosincu 1999. godine izdaje svoj treći samostalni album pod nazivom "I po svjetlu i po mraku" koji je prodan u više od 45.000 primjeraka u nepunih mjesec dana za što je Danijeli uručena zlatna ploča. Danijela kaže da jedna od dražih knjiga koju je u životu pročitala je Knjiga životnih zakona - John Marks Templetona i iskreno je preporučuje svima. Danijela ima posebnu želju citirati jedan pasus koji se u potpunosti odnosi na njezin život. Glumac i pjevač Lou Rawls jednom je govorio o tome kako voli svoj posao:

»Pjevanje je čitav moj život i obožavam ga. Dakako, za to dobivam i novac i to ne bih omalovažavao. Ali kada sve što je u meni uložim u pjesmu i kad mi oni koji me slušaju pokazu da smo zajedno, to je pravi život. Svakome bih preporučio da, ne voli li ono što radi, pronađe nešto što voli i bavi se time - osobito ako tako stječe osjećaj da je zajedno s drugim ljudima. Takav je čitav moj život i na tome zahvaljujem bogu.«

2007. sudjelovala je u show-u HRT-a "Ples sa zvijezdama" u kojem se natjecala s partnerom Nicolasom Quesnoitom (koji je pobijedio u prvoj sezoni sa Zrinkom Cvitešić). Iz showa je izbačena 1.12.2007. u 5. emisiji.