Protuzračna obrana: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Bracodbk (razgovor | doprinosi)
m Uklonjena promjena suradnika 93.136.16.178, vraćeno na zadnju inačicu suradnika 78.0.70.219
Bracodbk (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 3: Redak 3:


== Povijesni razvoj ==
== Povijesni razvoj ==
Već tijekom [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]] zrakoplovi su gađani [[puška]]ma i [[top]]ovima. Razvojem [[Zrakoplovstvo|zrakoplovstva]] razvijalo se je protuavionsko naoružanje i u snazi i u preciznosti. Već krajem [[Drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]] artiljeriji su se pridružile navođene [[Raketa|rakete]] zemlja-zrak.
Već tijekom [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]] zrakoplovi su gađani [[puška]]ma i [[top]]ovima. Razvojem [[Zrakoplovstvo|zrakoplovstva]] razvijalo se je protuzrakoplovno naoružanje i u snazi i u preciznosti. Već krajem [[Drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]] topništvu su se pridružile navođene [[Raketa|rakete]] zemlja-zrak.


== Artiljerija ==
== Topništvo ==
Do kalibra ispod 20 mm smatraju se [[mitraljez]]i, a kalibr 20 mm i veći ubrajaju se u topove. Protuavionska artiljerija mora imati brzu rafalnu paljbu (zbog brzine kretanja [[avion]]a) i veliki kalibar zrna (kako bi mogla što bolje ošteti neprijateljsku letjelicu). Ta podijela na mitraljeze i topove prema kalibru je uobičajena u svim [[vojska]]ma. Zbog što gušće paljbe imamo protuavionske topove sa jednom, dvije, tri pa čak i sa četiri cijevi koje automatski istovremeno pucaju. Najnoviji protuavionski topovi koriste kompjutorsku tehniku koji automatski (bez čovjeka) otkriva, prati i puca na neprijateljski avion. Radi lakšeg nišanjenja koriste dimno (po danu) i svjetleće (po noći) streljivo. Između običnih metaka stavi se iza svakog petog po jedan svjetleći/dimni metak.
Do kalibra ispod 20 mm smatraju se [[mitraljez]]i, a kalibr 20 mm i veći ubrajaju se u topove. Protuzrakoplovno topništvo mora imati brzu rafalnu paljbu (zbog brzine kretanja [[zrakoplov]]a) i veliki kalibar zrna (kako bi mogla što bolje ošteti neprijateljsku letjelicu). Ta podjela na mitraljeze i topove prema kalibru je uobičajena u svim [[vojska]]ma. Zbog što gušće paljbe imamo protuzrakoplovne topove sa jednom, dvije, tri pa čak i sa četiri cijevi koje automatski istovremeno pucaju. Najnoviji protuzrakoplovni topovi koriste kompjutorsku tehniku koji automatski (bez čovjeka) otkriva, prati i puca na neprijateljski avion. Radi lakšeg ciljanja koriste dimno (po danu) i svjetleće (po noći) streljivo. Između običnih metaka stavi se iza svakog petog po jedan metak sa svjetlećim/dimnim zrnom.


== Protuzračni raketni sustavi ==
== Protuzračni raketni sustavi ==

Inačica od 9. studenoga 2009. u 12:47

Protuavionski top iz 1943. godine

Protuzračna obrana služi za obaranje neprijateljskih vojnih zrakoplova sa zemlje tijekom borbe.

Povijesni razvoj

Već tijekom Prvog svjetskog rata zrakoplovi su gađani puškama i topovima. Razvojem zrakoplovstva razvijalo se je protuzrakoplovno naoružanje i u snazi i u preciznosti. Već krajem drugog svjetskog rata topništvu su se pridružile navođene rakete zemlja-zrak.

Topništvo

Do kalibra ispod 20 mm smatraju se mitraljezi, a kalibr 20 mm i veći ubrajaju se u topove. Protuzrakoplovno topništvo mora imati brzu rafalnu paljbu (zbog brzine kretanja zrakoplova) i veliki kalibar zrna (kako bi mogla što bolje ošteti neprijateljsku letjelicu). Ta podjela na mitraljeze i topove prema kalibru je uobičajena u svim vojskama. Zbog što gušće paljbe imamo protuzrakoplovne topove sa jednom, dvije, tri pa čak i sa četiri cijevi koje automatski istovremeno pucaju. Najnoviji protuzrakoplovni topovi koriste kompjutorsku tehniku koji automatski (bez čovjeka) otkriva, prati i puca na neprijateljski avion. Radi lakšeg ciljanja koriste dimno (po danu) i svjetleće (po noći) streljivo. Između običnih metaka stavi se iza svakog petog po jedan metak sa svjetlećim/dimnim zrnom.

Protuzračni raketni sustavi