Hrvatska riječ (Subotica): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m pravopis
{{dodaj infokutiju|Infookvir novine}}
Redak 1: Redak 1:
{{dodaj infokutiju|Infookvir novine}}
'''Hrvatska riječ''' su [[Subotica|subotički]] informativno-politički tjednik na [[hrvatski jezik|hrvatskom jeziku]]. U povijesti su izlazile i kao dnevne [[novine]].
'''Hrvatska riječ''' su [[Subotica|subotički]] informativno-politički tjednik na [[hrvatski jezik|hrvatskom jeziku]]. U povijesti su izlazile i kao dnevne [[novine]].



Inačica od 9. studenoga 2009. u 16:47

Predložak:Dodaj infokutiju Hrvatska riječ su subotički informativno-politički tjednik na hrvatskom jeziku. U povijesti su izlazile i kao dnevne novine.

Osnovni podatci

ISSN im je 1451-4257.

Sjedište im je u Preradovićevoj 4.

Povijest

Prvi broj je izašao 31. svibnja 1945. godine, kao latinično izdanje Slobodne Vojvodine, lista ujedinjenog narodnooslobodilačkog fronta Jugoslavije. List je bio u zgradi Minerve imao uredništvo i tiskaru.

Organizirao ju je pisac Blaško Vojnić Hajduk, a od poznatijih suradnika Slobodne Vojvodine iz tog vremena, bili su Vladislav Kopunović, Stevan Kolar, Josip Kujundžić, Ljubomir Milin, Mileta Ognjanov, Đuro Kemenj, Antun Vojnić Purčar, Joso Šokčić, a kasnije i Balint Vujkov.

Jedne vrijeme je list bio izdavan u Novom Sadu, a tada je Hrvatska riječ ove suradnike iz Subotice: Josu Kujundžića i Josu Šokčića.

"Slobodna Vojvodina" je izlazila svakog dana osim četvrtka, sve dok ime urednika Dragutina Frankovića nije u listu bilo naznačeno. Posljednji broj "Slobodne Vojvodine” objavljen u Subotici je od 25. kolovoza 1945..
Od 26. kolovoza 1945. ovo dnevne novine izlaze pod nazivom "Hrvatska riječ”. Urednik je bio Dragutin Franković, iako mu ime nije bilo navađano u impresumu.
Od 6. prosinca 1946. "Hrvatska riječ” izlazi kao tjednik.

Odlukom Sreskog odbora SSRN od 3. kolovoza 1956. godine, "Hrvatska riječ" mijenja ime u Subotičke novine.

Kao "Hrvatska riječ" obnavljaju rad od 2003., od 31. siječnja.
V.d. gl. urednika je bio Zvonimir Perušić.

U ožujku 2009. godine je počelo djelovati televizijsko uredništvo "Hrvatske riječi" [1]. Izabralo se glavnog urednika Josipa Stantića, dugogodišnjeg televizijskog i radijskog novinara. Početni plan je emitiranje na Yu Eco televiziji, TV Srijemska Mitrovica, a otprije se radilo i priloge za RTV Vojvodine [1].

Poznati suradnici

U ovaj popis ulaze osobe koje su stalno ili povremeno surađivale sa ovim novinama.

(dopuniti popis)

Vidi još

Izvori

  1. a b Radio Subotica Televizijsko uredništvo «Hrvatske riječi» počelo s radom, 12. ožujka 2009.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Hrvatska riječ (Subotica) koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.