Demokratska Federativna Jugoslavija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m (gl)
Xqbot (razgovor | doprinosi)
Redak 18: Redak 18:
[[Kategorija:Povijest druge Jugoslavije]]
[[Kategorija:Povijest druge Jugoslavije]]


[[es:República Democrática Federal de Yugoslavia]]
[[gl:República Democrática Federal de Iugoslavia]]
[[gl:República Democrática Federal de Iugoslavia]]
[[ru:Демократическая Федеративная Югославия]]
[[ru:Демократическая Федеративная Югославия]]

Inačica od 16. studenoga 2009. u 14:15

Demokratska federativna Jugoslavija je ime koje je Jugoslavija u prijelaznom razdoblju između Prve Jugoslavije i Druge Jugoslavije, od 7. ožujka do 29. studenoga 1945..

Ime se pojavljuje nakon što je kralj Petar II. Karađorđević pristao na formiranje kraljevskog namjesništva, koje zatim daje mandat Josipu Brozu Titu za formiranje privremene vlade, u koju su ušli članovi NKOJ-a i šest istaknutih građanskih političara.

Nova vlada nije prisegnula "kralju i narodu", kako su prisizale vlade Kraljevine Jugoslavije, nego samo "narodu". Ime države promijenjeno je, iako monarhija nije ukinuta. Ostala je na snazi odluka AVNOJ-a o zabrani povratka kralja u zemlju, te dogovoreno da će se to pitanje riješiti demokratskim putem nakon rata. Istaknuto je federativno uređenje. Hrvatska se pojavljuje kao "Federalna Država Hrvatska".

KPJ je preuzela svu realnu vlast i ubrzo eliminirala sve građanske političare iz političkog živoa.

Ustavotvorna skupština je 29. studenoga 1945. donijela odluku o ukidanju monarhije, te ime države promijenila u Federativna narodna republika Jugoslavija, tek je Ustav od 31. siječnja 1946. odredio ime Federativna Narodna Republika Jugoslavija, a donijela su ga oba doma Ustavotvorne skupštine tj. Savezna skupština Ustavotvorne skupštine te Skupština naroda Ustavotvorne skupštine.

Upravna podjela

Unutarnje poveznice

Nedovršeni članak Demokratska Federativna Jugoslavija koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.