Brojilo električne energije: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: zh:電度錶
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: tr:Elektrik sayacı
Redak 34: Redak 34:
[[sk:Elektromer]]
[[sk:Elektromer]]
[[sv:Elmätare]]
[[sv:Elmätare]]
[[tr:Elektrik sayacı]]
[[uk:Лічильник електричної енергії]]
[[uk:Лічильник електричної енергії]]
[[zh:電度錶]]
[[zh:電度錶]]

Inačica od 24. studenoga 2009. u 12:59

Brojač na kojem se očitava potrošena električna energija

Brojilo električne energije ili električno brojilo je uređaj kojim se mjeri i registrira električna energija isporučena potrošaču u elektroenergetskom sustavu. Za kućanstva se mjeri i obračunava samo djelatna energija, a mjerna jedinica je kilovatsat (kWh).

Ovisno o vrsti električnog priključka brojila mogu biti jednofazna ili trofazna. Dvotarifna i višetarifna brojila mogu odvojeno registrirati potrošnju u razdobljima utvrđenih tarifnim sustavom.

Rad klasičnog brojila zasniva se na registriranju okretaja indukcijskog motora na mehaničkom brojaču. Motor ima odvojene namote za napon i struju kojima se postiže da je kutna brzina rotora razmjerna trenutačnoj električnoj snazi, što se može i kontrolirati jer je oznaka na rotoru vidljiva kroz otvor na prednjoj ploči. Kako je ukupni zakret rotora jednak integralu kutne brzine u proteklom vremenu, a energija je jednaka integralu snage u vremenu, znači i da je ukupni zakret razmjeran energiji.

Moderna elektronička brojila množenje napona i struje te integraciju obavljaju elektroničkim sklopovima.

Najčešće je u uporabi Hallov osjetnik napona u kojemu se inducira napon razmjeran struji opterećenja. Dalje se logičkim modulima vrši množenje napona i struje, a množenjem s proteklim vremenom dobija se iznos preuzete el. energije koji je ispisan na pokazniku sa tekućim kristalima (LCD). Osim Hallove sonde za mjerenje struje se koristi strujni transformator ili precizni otpornik - shunt te se množenje napona i struje vrši pomoću posebno dizajniranog integriranog kruga (chipa).

Naprednija kombi elektronička brojila mjere odvojeno 4 energije: radnu potrošenu, radnu proizvedenu, jalovu induktivnu te jalovu kapacitivnu energiju. Osim energije elektronička brojila mjere snagu i imaju integriran limitator. Najveća prednost elektroničkih brojila što se mogu umrežavati i očitavati digitalno s ručnim terminalom ili daljinski preko GSM ili fiksnog modema. Ovaj način očitavanja je poznat pod imenom AMR (Automatic Meter Reading). Najčešće elektronička brojila imaju odvojene mjesečne izvještaje potrošnje i snage za najmanje 12 mjeseci i to se zove obračunski period (Billing Period). Elektronička brojila najčešće imaju više od dvije tarife i samostalno prebacuju tarife preko internog sata i spremnjenih uklopnih vremena. Ovakva brojila mogu imati osim integriranog uklopnog sata i integriran MTU (Mrežno tonsko upravljanje) prijemnik koji sluša komande iz mreže te na osnovu njih prebacuje tarife, mijenja uklopna vremena ili sinkronizira sat brojila. Ovaj tip jednosmjerne, spore, grupne komunikacije se naveliko koristi u energetici za upravljanje.