Nova Bukovica: razlika između inačica

Koordinate: 45°39′36″N 17°46′01″E / 45.66°N 17.767°E / 45.66; 17.767
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 4: Redak 4:
ime = Nova Bukovica|
ime = Nova Bukovica|
županija = [[Virovitičko-podravska županija|Virovitičko-podravska]] |
županija = [[Virovitičko-podravska županija|Virovitičko-podravska]] |
web stranica = www.novabukovica.hr|
broj stanovnika = 2.096|
broj stanovnika = 2.096|
načelnik = Tomislav Žagar|
načelnik = Tomislav Žagar|
površina = 76.51 |
površina = 76.51|
naselja = [[Bjelkovac]], [[Brezik (Nova Bukovica)|Brezik]], [[Bukovački Antunovac]], [[Dobrović]], [[Donja Bukovica (Nova Bukovica)|Donja Bukovica]], [[Gornje Viljevo]], [[Miljevci (Nova Bukovica)|Miljevci]], [[Nova Bukovica]] |
naselja = [[Bjelkovac]], [[Brezik (Nova Bukovica)|Brezik]], [[Bukovački Antunovac]], [[Dobrović]], [[Donja Bukovica (Nova Bukovica)|Donja Bukovica]], [[Gornje Viljevo]], [[Miljevci (Nova Bukovica)|Miljevci]], [[Nova Bukovica]] |
poštanski broj = 33518 Nova Bukovica|
poštanski broj = 33518 Nova Bukovica|

Inačica od 25. studenoga 2009. u 13:17

Nova Bukovica

grb
Država Hrvatska
ŽupanijaVirovitičko-podravska

NačelnikTomislav Žagar
NaseljaBjelkovac, Brezik, Bukovački Antunovac, Dobrović, Donja Bukovica, Gornje Viljevo, Miljevci, Nova Bukovica

Površina[1]74,9 km2
Površina središta18,4 km2
Koordinate45°39′36″N 17°46′01″E / 45.66°N 17.767°E / 45.66; 17.767

Stanovništvo[2] (2021.)
Ukupno1 275
– gustoća17 st./km2
Urbano638
– gustoća69 st./km2

Poštanski broj33518 Nova Bukovica

Zemljovid

Nova Bukovica na zemljovidu Hrvatske
Nova Bukovica
Nova Bukovica

Nova Bukovica na zemljovidu Hrvatske

Nova Bukovica je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji.

Zemljopis

Stanovništvo

Uprava

Povijest

Gospodarstvo

Udruge i društva

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Bukovica - Brezik. Dobrovoljno vatrogasno društvo u Novoj Bukovici osnovano je 1904. godine. Vatrogasni dom se počeo graditi tek 1928. godine, ali ne na planiranom zemljištu. Zemljište je dao župnik Andrija Ciprijanović, koji je dugo godina moralno i materijalno davao potporu DVD. Izgradnju doma podržala je zemljišna zajednica Nova Bukovica, općina Nova Bukovica i sami mještani koji su dobrovoljnim radom i prijevozom pomogli izgradnju Vatrogasnog doma. Taj prvi dom kasnije je proširen i izgrađeno je spremište u veličini kakvo je i danas. DVD Nova Bukovica osnovano je sa svrhom spašavanja društvene i privatne imovine od požara i drugih elementarnih nepogoda. No već od prvih godina svog postojanja imalo je i širu društvenu funkciju.

Vatrogasci su održavali tradicionalne zabave: za poklade, na sv. Florijana, sv. Katu, na drugi dan Uskrsa, a nakon drugog svjetskog rata organizirali su novogodišnje zabave. Na zabavi su se izvodile i kazališne jednočinke (uvježbala bi ih mjesna učiteljica Marija Ribić), biralo se i najljepše lice Nove Bukovice i pripremala se tombola. Vatrogasne zabave su bile dobro posjećene i donosile su prihod Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Godišnje skupštine obično su bile oko 4. svibnja, na dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogastva. Limena glazba se 1932. godine priključila DVD Nova Bukovica, pa je broj članova DVD povećan za 16, Pri vatrogasnom društvu formirala se i fiskulturna sekcija, te nogometna i "diletantska" (kazališna). Zbog nedostatka prostora 1936/37. godine odlučuju se na dogradnju novog krila doma. Ubrzo iza toga osniva se i omladinska sekcija i broj članova društva povećava se još za novih 18 članova. Međutim početkom II. svjetskog rata društvo ostaje bez mnogih svojih izvršujućih članova te zbog toga prestaje s radom. Rad društva obnavlja se 30. rujna 1945.godine Sudjelovalo se je na mnogobrojnim natjecanjima i smotrama u općini i šire. Posebno dobra bila je suradnja s osnovnom školom.

Putem predavanja i demonstracija djeci se govorilo o potrebi preventive i o načinu upotrebe opreme u slučaju požara ili neke druge elementarne nepogode. Godine 1969. u društvu se osniva omladinska sekcija i društvo počinje bržim tempom ići naprijed. 1975. godine organizira se tečaj za ispitane vatrogasce kojem je pristupilo 12 članova. Vozilo je nabavljeno uz pomoć Vatrogasnog saveza općine. Poslije proslave 80 godina DVD Nova Bukovica nabavljeno je i vatrogasno vozilo TAM 4500. U društvu se formiraju i dječja i omladinska odjeljenja. Od tog vremena društvo na natjecanjima nastupa sa 6-7 odjeljenja i sprovodi akciju "Vatrogasni aparat u svako domaćinstvo". Za potrebe Bukovice i Brezika nabavljeno je 220 aparata. Starije pionirsko odjeljenje stiče pravo nastupa na Republičkom vatrogasnom natjecanju u Gospiću. Društvo nastavlja raditi ovim tempom do početka domovinskog rata, kada se članovi uključuju u obranu zemlje.

U ratu su poginula dva člana DVD Nova Bukovica - Brezik, Božidar Ivoš i Tomislav Mikić. Kroz 100 godina postojanja društvo je u svom radu prolazilo kroz mnoge padove i uspone. Osnovano je sa ciljem zaštite imovine i ljudi od požara, a vrlo uspješno razvilo je i preventivnu zaštitu od požara i drugih elementarnih nepogoda. No, barem, je i isto toliko značaj okupljanja ljudi, posebno mladih, te uloga DVD, kao središnje organizacije društvenog života sela. U Novije vrijeme treba posebno istaknuti rad vatrogasne mladeži koja, iako nema potrebnu opremu za vježbanje ustrajnim radom i zalaganjem vatrogasaca - članova društva ostvaruje izrazite uspjehe. Tako su članice vatrogasne mladeži zasluženo svoje društvo predstavljale i na 8. državnom vatrogasnom natjecanju 2008. godine u Makarskoj. Na županijskom natjecanju su najbrojnije društvo jer nastupaju s 5 ekipa.

Poznate osobe

  • Stjepan Tomaš prof. - rođen 21. siječnja 1947. godine u Novoj Bukovici. Osnovnu školu je pohađao u Đurđenovcu, gimnaziju u Našicama, a u Zagrebu je diplomirao (hrvatski jezik i književnost) na Filozofskom fakultetu.

Spomenici i znamenitosti

Obrazovanje

  • Osnovna škola Vladimir Nazor Nova Bukovica.

Kultura

Sport

  • BSK Zrinski.
  • KMNK UBDM Nova Bukovica

Religija

Župa Nova Bukovica osnovana je 1812. godine. Župna crkva je posvećena Blaženoj Djevici Mariji u nebo uznesenoj (15. kolovoz), a sagrađena je 1904. godine.

Posvetu crkve obavio je 30. rujna 1904. godine posvećeni biskup Zagrebačke nadbiskupje presvj. g. dr. Ivan Krapec. Crkva je izgrađena za vrijeme župnika Andrije Ciprijanovića. Crkva je jednobrodna građevina, izgrađena u gotskom slogu od crvene cigle.

Veliki doprinos za župu pridonio je Župnik Alojzije Stanek koji je u župi dijelovao od 1958. do 1999. godine. Izgradio je filijalne kapele u mjestima Miklušu, Četkovcu, Kozicama i Boriku.

Osim kapela župnik Stanek izgradio je prvu vjeronaučnu dvoranu u Hrvatskoj nakon drugog svjetskog rata u šesdesetim godinama dvadesetog stoljeće. U Župi su od šesdesetih godina dvadesetog stoljeća pa do 2007. godine djelovale časne sestre svetog križa iz Đakova.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Nova Bukovica koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
  1. Registar prostornih jedinica Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Wikidata Q119585703
  2. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima (hrvatski i engleski). Državni zavod za statistiku. 22. rujna 2022. Wikidata Q118496886