Prijeđi na sadržaj

Ferengiji: razlika između inačica

Obrisano 40 bajtova ,  prije 13 godina
m
jezični popravci
No edit summary
m (jezični popravci)
'''Ferengiji''' su izmišljena pohlepna vrsta u [[Star Trek]] svemiru. Civilizacija im je izgrađena na idealima slobodnog poduzetništva, gdje su svi ciljevi podgvrnuti dobiti.
 
Stanje Ferengijskeferengijske kulture je započeto pred nekih deset tisuća godina kada je Veliki Nagus [[Gint]] došao na vlast. Ferengiji imaju [[285]] pravila stjecanja po kojem se od svih muških pripadnika te vrste očekuje da žive i da ga upamte još u vrlo ranoj dobi. Pravila se odnose na osobno stjecanje bogatstva u obliku latinuma.
[[Borg]]ova oznaka za Ferengije je [[180]].
 
Između ostalog Ferengiji su vlasnici Barzanske nestabilne crvotočine. Može ih se vidjeti po cijelom kvadrantu, raštrkani su u težnji za zaradom, često prodaju oružje dvjema međusobno zaraćenim stranima. Može ih se često vidjeti u postaji Deep Space 9 postaji, kao i u njihovom području i homeworldumatičnom planetu [[Ferenginar|Ferenginaru]].
[[Ferenginar|Ferenginaru]].
Bili su neutralni u Dominijskom ratu.
Imaju četiri režnja zbog čega u trenutku mogu izračunati složene matematičke zadatke.
Najpoznatija klasa njihovih brodova, je D'Korapljačkaš classklasse pljačkašD'Cora, koji služi u istraživačkim i diplomatskim misijama, a i u nekim slučajevima obranamaobrane poslovnih interesa.
 
[[Quark]] je Ferengij.
== FerengiFerengijski Alliancesavez ==
Ferangijski Savez je formalno ime ferengijske vlade smiještenesmještene na [[Ferenginar|Ferenginaru]] u Alfa kvadrantu. Ferengijska kultura se u popunosti zasniva na trgovini. Savez vodi Veliki Nagus čiji je ured smiješten na najvišoj zgradi u Savezu, Tornju Trgovine. On također vodi i svemoćnu Ferengijsku Trgovinsku Udrugu (FTU, engl. Ferangi Commerce Association (FCA)) i vojsku.
Iako su sposobni za gradnju moćnih brodova, '''Ferengiji''' rijetko bivaju uključeni u otvorene sukobe. Prvi susret ljudi i Ferengija se dogodio 2151. godina, a prvi formalni kontakt '''Federacije''' I Ferengija 2364. Premda nisu veliki ratnici, Ferengiji se često bave prodajom oružja u ratovima - uobičajeno objema stranama. Između Ferengija i '''Federacije''' se nije razvila značajnija trgovinska razmjena zbog federacijske etične trgovinske filozofije koja se često nije poklapala sa ferengijskom.
== Povijest ==
16.845

uređivanja