Bedekovčanska jezera: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Bedekovačka jezera između rijeke Krapine i tvornice Zagorka južno od željezničke pruge Zabok - Varaždin u [[Bedekovčina|Bedekovč...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 30. studenoga 2009. u 22:32

Bedekovačka jezera između rijeke Krapine i tvornice Zagorka južno od željezničke pruge Zabok - Varaždin u Bedekovčini nastala su kopanjem gline za opeku i crijep prije stotinjak godina. Ukupan broj jezera bio je sedam, ali ih je danas ostalo pet. Prva jezera nastala od 1886. do 1937. godine, više ne postoje jer su zatrpana zbog proširenja tvornice. Sadašnja jezera nastala su u razdoblju 1937. do 1950. godine. Dubina jezera je do 8 metara. Pri kopanju na toj dubini nailazilo se na izvorišta vode koja je popunjavala iskope. Jezera su međusobno spojena i suvišak vode odlazi u rijeku Krapinu. Kakvoća vode u jezerima je zadovoljavajuća za piće, pa je određena kao moguća rezerva u slučaju elementarnih nepogoda posebno u Plavom - Modrom jezeru.

Jezerima upravlja sportsko ribolovno društvo iz Bedekovčine. Jezera se redovito poribljavaju. U jezerima ima šarana, amura, smuđa, štuka, i somova. Uz jezera je sagrađen ribički dom. U prostoru doma moguće je vidjeti fotografije i preparirane glave ulovljenih velikih riba.

Na prilazu jezerima s Bedekovačke strane, tvornica Zagorka sagradila je restoran, koji je danas na žalost zatvoren. Može se samo nadati da će današnji vlasnik isi ponovno otvoriti. Poznati Bedekovački sajam vina iz tih je prostora premješten u sportsku dvoranu u centru Bedekovčine.

Izvori

  • Željko Bajza i dr: Bedekovčina stara i plemenita, Općina Bedekovčina 1997. ISBN 953-96430-4-X

Kategorija:Jezera Hrvatske