Bedekovčanska jezera: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 49 bajtova ,  prije 12 godina
lektura
No edit summary
(lektura)
'''Bedekovačka jezera''' nalaze se između [[rijeka|rijeke]] [[Krapina|Krapine]] i tvornice Zagorka južno od [[željeznička pruga|željezničke pruge]] Zabok - Varaždin u [[Bedekovčina|Bedekovčini]]. nastalaNastala su kopanjem gline za opeku i crijep prije stotinjak godina. Ukupan broj jezera bio je sedam, ali ih je danas ostalo pet. Prva jezera nastala od [[1886.]]. do [[1937.]]. godine, više ne postoje jer su zatrpana zbog proširenja tvornice. Sadašnja jezera nastala su u razdoblju [[1937.]]. do [[1950.]]. godine. Dubina jezera je do 8 metara. Pri kopanju na toj dubini nailazilo se na izvorišta vode koja je popunjavala iskope. Jezera su međusobno spojena i suvišak vode odlazi u rijeku Krapinu. Kakvoća vode u jezerima je zadovoljavajuća za piće, pa je određena kao moguća rezerva u slučaju elementarnih nepogoda posebno u Plavom - (Modrom) jezeru.
 
Jezerima upravlja sportsko ribolovno društvo iz Bedekovčine. Jezera se redovito poribljavaju. U jezerima ima šarana, amura, smuđa, štuka, i somova. Uz jezera je sagrađen ribički dom. U prostoru doma moguće je vidjeti fotografije i preparirane glave ulovljenih velikih riba.
 
Na prilazu jezerima s Bedekovačke strane, tvornica Zagorka sagradila je restoran, koji je danas na žalost zatvoren. Može se samo nadati da će današnji vlasnik isi ponovno otvoriti. Poznati Bedekovački sajam vina iz tih je prostora premješten u sportsku dvoranu u centru Bedekovčine.
==Izvori==
*Željko Bajza i dr: ''Bedekovčina stara i plemenita'', Općina Bedekovčina 1997. ISBN 953-96430-4-X
 
{{Kategorija:Jezera Hrvatske}}

Navigacijski izbornik