Razlika između inačica stranice »Biološko oružje«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 9 bajtova ,  prije 11 godina
manja dorada
m
(manja dorada)
[[Datoteka:Biohazard symbol.svg|thumbmini|200px|Simbol za opsnostibiološku od bioloških opasnostiopasnost]]
[[Datoteka:BWC Participation.svg‎|thumbmini|200px|Potpisnici konvencije o zabrani biološkog oružja (države koje je nisu potpisale označene su crvenom bojom)]]
'''BiološkaBiološko oružjaoružje''' suje [[Oružjeoružje za masovno uništenje|oružja]] zakoje masovnose uništenjekoristi u [[rat]]u prii kojimakoje sedjeluje koristeputem [[patogen]]iih [[mikroorganizmi|mikroorganizama]] ([[bakterija|bakterije]], [[virus (biologija)|virusivirusa]], [[toxintoksin]]ia ili drugidrugih organizmiorganizama koji izazivaju bolesti). uMože imati za cilj ubiti, onesposobiti ili narušiti borbene sposobnosti [[ratneprijatelj]]ua. To podrazumijeva i mjere obrane od takvih aktivnosti.
 
Proizvodnja i skladištenje biološkog oružja jezabranjeni zabranjenosu godine [[1972.]]. temeljem [[Konvencija o biološkom oružju|konvencijeKonvencije o biološkom oružju]], koju je potpisalo preko 100 država. Konvencija je još uvijek na snazi.
Biološka oružja mogu imati za cilj ubiti, onesposobiti ili narušiti borbene sposobnosti [[neprijatelj]]a.To podrazumijeva i mjere obrane od takvih aktivnosti.
 
Kao razlog za postizanje sporazuma se navodi se nastojanje da se izbjegnu strahovite posljedice uspješnog biološkog napada koje bi mogle uzrokovati smrt milijuna [[ljudi]], odnosno poremećaje ili mogući nestanak cijelih društava i [[ekonomija]].
Proizvodnja i skladištenje biološkog oružja je zabranjeno godine [[1972]]. temeljem [[Konvencija o biološkom oružju|konvencije o biološkom oružju]], koju je potpisalo preko 100 država. Konvencija je još uvijek na snazi.
 
Konvencija zabranjuje proizvodnju i skladištenje, ali ne i korištenje biološkog oružja.
Kao razlog za postizanje sporazuma se navodi nastojanje da se izbjegnu strahovite posljedice uspješnog biološkog napada koje bi mogle uzrokovati smrt milijuna [[ljudi]], odnosno poremećaje ili mogući nestanak cijelih društava i [[ekonomija]].
 
== Izvori ==
Konvencija zabranjuje proizvodnju i skladištenje, ali ne i korištenje biološkog oružja.
 
==Vanjske poveznice==
*[http://www.sunshine-project.org The Sunshine Project]
*[http://www.who.int/emc/pdfs/BIOWEAPONS_FULL_TEXT2.pdf WHO: Health Aspects of Biological and Chemical Weapons]
*[http://deconference.com DECONference: Yearly conference on decontamination, including a decontamination drill]
*[http://www.gao.gov/new.items/d0113.pdf Rapport counter measures of Coalition in War of Gulf]
*[http://www.bombshelters.com/Education/Weapons-Effects/Biological-Weapons-33.html Biological Weapons], Listspopis allpoznatog knownbiološkog biological weaponsoružja
*[http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/file_on_4/4701196.stm Hidden history of US germ testing], [[BBC]], 13 February 2006
*[http://www.llnl.gov/str/Weinstein.html Uncovering bioterrorism Bert Weinstein on bioweapons on LLNL]
 
11.741

uređivanje

Navigacijski izbornik