Franz Liszt: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: zh:弗朗茨·李斯特; kozmetičke promjene
D'ohBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: lv:Ferencs Lists
Redak 68: Redak 68:
[[lb:Franz Liszt]]
[[lb:Franz Liszt]]
[[lt:Ferencas Listas]]
[[lt:Ferencas Listas]]
[[lv:Ferencs Lists]]
[[mk:Франц Лист]]
[[mk:Франц Лист]]
[[mn:Лист Ференц]]
[[mn:Лист Ференц]]

Inačica od 19. prosinca 2009. u 17:59

Franz Liszt
Franz Liszt
Životopisni podatci
Rodno ime Liszt Ferenc
Rođenje 22. listopada 1811., Doborján, Mađarska
Smrt 31. srpnja 1886., Bayreuth, Njemačka
Djelo
Razdoblje Romantizam
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Franz Liszt (na mađarskom: Liszt Ferenc), (Doborjan, 22. listopada 1811. - Bayreuth, 31. srpnja 1886.), mađarski skladatelj.

Muž njegove kćeri Richard Wagner proriče mu da će propasti zbog svog viteškoga duha. No, Liszt je proživio vrlo buran i dug stvaralački vijek, doprijevši u sam vrh krune najistaknutijih majstora glazbene romantike. Taj skladatelj, pijanist, dirigent i glazbeni pisac, rođenjem Mađar, odgajan u Beču i Parizu, jedan je od najkontroverznijih umjetnika što ih je povijest glazbe poznavala. Iako iskreno zabrinut za spas duše, Liszt nije prezao od mnogih skandaloznih veza s udatim damama Europe. Divio se velikim glazbenim klasicima, ali pisao je i djela koja revolucioniraju glasovirsko umijeće i simfonijsku formu. U Lisztovu opusu devetnaest Mađarskih rapsodija zacijelo ide među njegova najpopularnija djela.

Koncertirao je od svoje devete godine, pretežno u Parizu gdje se kretao i formirao u krugu istaknutih ličnosti. Na koncertnim turnejama po Europi fascinirao je svojim virtuozitetom, muzikalnošću i umjetničkim temperamentom. Godine 1849. prihvaća službu dvorskog glazbenog ravnatelja u Weimaru, a kao skladatelj i pedagog postaje vodeća ličnost kruga učenika i pristaša predstavnika tzv. novonjemačke škole. Neko vrijeme djelovao je i u Rimu, gdje studira teologiju, prima niže duhovne redove i sklada pretežno crkvenu glazbu. Kao pijanist začetnik je nove ere virtuoziteta i stvaratelj moderne klavirske tehnike i sloga. U orkestralnoj glazbi izgradio je novi oblik - simfonijsku pjesmu. Inspirirao se najčešće literarnim sadržajima tražeći tematiku u kojoj ima stvarne ili simboličke srodnosti s njegovim životom i romantičkom prirodom.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Franz Liszt
  • Demko Miroslav: Franz Liszt compositeur Slovaque, L´Age d´Homme, Suisse, 2003.


Predložak:Link FA