Superskupovi galaktika: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m iw
m popravak upotrebe predloska e
Redak 1: Redak 1:
'''Superskupovi galaksija''' naziv je za skupove [[skupovi galaksija|skupova galaksija]]. Naša je Lokalna skupina član [[Lokalni Superskup|Lokalnog superskupa]].
'''Superskupovi galaksija''' naziv je za skupove [[skupovi galaksija|skupova galaksija]]. Naša je Lokalna skupina član [[Lokalni Superskup|Lokalnog superskupa]].


Superskupovi se najčešće sastoje od lanaca desetaka skupova sa masama reda 10{{e|16}} masi Sunca. Naš Lokalni Superskup u čijem je središtu [[skup Virgo]] je relativno siromašan. Njegov promjer je oko 15 Mpc ([[megaparsek]]a). Najveći superskupovi, kakav je onaj u čijem je središtu [[skup Coma]], imaju promjere i do 100 Mpc. Oko 90% svih galaksija se nalaze u superskupovima.
Superskupovi se najčešće sastoje od lanaca desetaka skupova sa masama reda 1{{e|16}} masi Sunca. Naš Lokalni Superskup u čijem je središtu [[skup Virgo]] je relativno siromašan. Njegov promjer je oko 15 Mpc ([[megaparsek]]a). Najveći superskupovi, kakav je onaj u čijem je središtu [[skup Coma]], imaju promjere i do 100 Mpc. Oko 90% svih galaksija se nalaze u superskupovima.


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 10. svibnja 2006. u 07:36

Superskupovi galaksija naziv je za skupove skupova galaksija. Naša je Lokalna skupina član Lokalnog superskupa.

Superskupovi se najčešće sastoje od lanaca desetaka skupova sa masama reda 1·1016 masi Sunca. Naš Lokalni Superskup u čijem je središtu skup Virgo je relativno siromašan. Njegov promjer je oko 15 Mpc (megaparseka). Najveći superskupovi, kakav je onaj u čijem je središtu skup Coma, imaju promjere i do 100 Mpc. Oko 90% svih galaksija se nalaze u superskupovima.

Izvori