BPL: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
nadopuna i pročišćavanje
pronađeno, te dodano još smislenih kategorija
Redak 35: Redak 35:
{{mrva-internet}}
{{mrva-internet}}


[[Kategorija: Internet]]
[[Kategorija:Komunikacije]]
[[Kategorija:Internet]]
[[Kategorija:Kratice]]

Inačica od 12. siječnja 2010. u 18:33

Primjer uređaja koji se koristi za BPL (Europska verzija), posjeduje ethernet i USB konektor za umrežavanje
Primjer uređaja koji se koristi za BPL (Američka verzija)

Broadband over powerlines je engleski naziv za način širokopojasnog pristupa. Radi se o korištenju naponskih kablova za prijenos podataka. Ovo je dosta nova tehnologija.

Razvoj ove tehnologije se intenzivira. Prvotna premisa je bila povezivanje udaljenih izoliranih područja širokopojasnim internetom, tamo gdje postoje dalekovodi, ali je polaganje zasebnih telefonskih kablova ili kablovskih sustava (koaksijalni kabel) neisplativo.

Izazovi tehnologije

Međutim, pokazalo se nekoliko problema. Frekvencije koje koristi ova tehnologija u neizoliranim visokonaponskim i niskonaponskim kabelima izazivaju efekt antena, te time ometaju radioprijenose, pa čak i sustave za komunikaciju u nuždi, koji koriste iste frekvencije. Također, u povratnoj sprezi vanjski uplivi djeluju na signale, time kvareći razinu usluge korištenja. Zbog toga je bilo potrebno napraviti sustave zaštite (osluškivanje i ne korištenje već korištenih frekvencija prema uzorku razine šuma u spektru kanal), kao i ograničiti uporabu na izolirane kablove ili korištenjem prigušnica onemogućiti nekontrolirano širenje i ograničiti domet signala uzduž strujnih kabela. Također, signal teško prolazi kroz transformatore (osim ako nemaju specijalne sklopove za zaobilaženje, koji su namješteni specijalno za BPL signale), kroz osigurače, kroz brojila električne energije, kao i kroz razne prenaponske zaštite, te ostale filtere. Također, kod višefaznih sustava se preporučava korištenje unutar jedne faze.

Također, zbog toga jer signal putuje preko javne mreže za opskrbu električnom energijom, koristi se šifriranje podataka zbog zaštite privatnosti sadržaja. Dakle, velika većina tehničkih problema je u međuvremenu riješena.

Praktična primjena

Uzimajući sve u obzir, najveći potencijal ove tehnologije je u povezivanju uređaja unutar jedne zgrade, tamo gdje postoji problem sa WLAN prodornošću kanala kroz zidove. Isto tako, postoji nekoliko primjena kao "last mile", tj. zadnjih nekoliko kilometara do krajnjeg korisnika, koji se spaja na koncentrator, koji se dalje spaja na internet.

Standard

U upotrebi je nekoliko nekompatibilnih standarda, koji se pokušavaju spojiti u jedan izradom nove specifikacije pristupa internetu, naziva G.hn. Ova specifikacija, kad bude finalizirana, će ispraviti mnogo tehničkih nedostataka i omogućitit, prema obećanju, brzine do 1 gigabit/s.

Sinonimi

Sinonimi koji se često koriste, iako označavaju nadskup tehnologija:

  • PLC (Powerline Communications)
  • PLT (Powerline Telecommunication)
  • PPC (Power Plus Communications)

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak BPL koji govori o internetu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.