Sanjkanje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Ex13 (razgovor | doprinosi)
rekat
Ex13 (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 7: Redak 7:


Sanjkanje je standardni sport na [[Zimske olimpijske igre|Zimskim olimpijskim igrama]].
Sanjkanje je standardni sport na [[Zimske olimpijske igre|Zimskim olimpijskim igrama]].

==Poveznice==
* [[Sanjkanje na Olimpijskim igrama]]


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 14. veljače 2010. u 15:18

Sanjkanje je dobra zabava za djecu, ali i olimpijski sport.

Sanjkanje je način prelaženja strmih zaleđenih ili zasniježenih površina korištenjem sanjki u svrhu rekreacije ili zabave. Sanjkanje je ujedno i zimski sport u kojem je cilj prijeći zadanu zaleđenu stazu na propisanim sanjkama u što kraćem vremenu.

Pri vožnji sanjki sanjkaš ili više njih sjede (ili u slučaju natjecateljskog sporta leže na leđima) na sanjkama položajem nogama prema naprijed. Postoji varijanta sanjkanja u kojem osoba leži potrbuške na sanjkama glavom naprijed u smjeru vožnje; ta se varijanta sanjkanja naziva skeleton. Od boba se sanjkanje razlikuje po tome što sanjke nemaju aerodinamični oklop, već se sastoje samo od ležišta i saonica.

Danas se prakticira više discipline tog sporta: pojedinačno i u paru, i to za žene i muškarce (iako se žene rijetko natječu u dvosjedu). Pravila natjecanja su jednostavna: natjecatelj na kratkoj zaletnoj stazi ubrza sanjke gurajući ih rukama u sjedećem položaju, legne na leđa te zatim upravlja težinom tijela te pritiskom nogama na lijevu ili desnu saonicu smjerom vožnje.

Sanjkanje je standardni sport na Zimskim olimpijskim igrama.

Poveznice

Vanjske poveznice