Svjetski dan knjige i autorskih prava: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: nl:Wereldboekendag
Redak 35: Redak 35:
[[ja:世界図書・著作権デー]]
[[ja:世界図書・著作権デー]]
[[ka:წიგნისა და საავტორო უფლებების მსოფლიო დღე]]
[[ka:წიგნისა და საავტორო უფლებების მსოფლიო დღე]]
[[nl:Wereldboekendag]]
[[no:Verdens bok- og opphavsrettsdag]]
[[no:Verdens bok- og opphavsrettsdag]]
[[pl:Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich]]
[[pl:Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich]]

Inačica od 2. ožujka 2010. u 20:58

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

Izvori

Vanjske poveznice


 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Matice hrvatske (http://www.matica.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Matica hrvatska.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.