Bonton: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Uklonjena promjena suradnika 85.94.96.57, vraćeno na zadnju inačicu suradnika JAnDbot
correct German Wikipedia-Article
Redak 22: Redak 22:
[[cs:Etiketa]]
[[cs:Etiketa]]
[[cv:Нисеп]]
[[cv:Нисеп]]
[[de:Umgangsformen]]
[[de:Etikette]]
[[en:Etiquette]]
[[en:Etiquette]]
[[eo:Etiketo (reguloj)]]
[[eo:Etiketo (reguloj)]]

Inačica od 3. ožujka 2010. u 12:21

Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati , komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u kazalištu. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti.

Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima.

Opće obrazovanje

Danas društvo postaje sve obrazovanije, što je utjecalo i na bonton. Od osobe se u obrazovanom društvu očekuje više od lijepog ponašanja - očekuje se opća kultura. To podrazumijeva osnovno obrazovanje, te poznavanje informacija, zanimljivosti i činjenica iz opće i popularne kulture.

Učenje

Svaka osoba zna barem najopćenitije osnove bontona. To se uči prilikom odrastanja, i podrazumijeva se kao dio odgajanja djeteta. Djeca se uče ponašanju prilikom objedovanja, komuniciranja s odraslima, druženja s vršnjacima.

Osobe koje smatraju da nisu usvojile osnove bontona, ili svoje znanje žele proširiti, čitaju knjige bontona. Najpoznatiji bonton na hrvatskom jeziku je Suvremeni bonton Eduarda i Amalije Osredečki. U nekim zemljama postoje tečajevi bontona, dostupni i na internetu, uz određenu novčanu naknadu.

Internet bonton

Informatizacija i širenje interneta stvorila je potrebu za sastavljanjem nove vrste bontona - tzv. Internet bontona. U njemu se nalaze pravila ponašanja na internetu, što najviše podrazumjeva čvorove komunikacija, primjerice Internet Brbljaonice (Chat), internet forumi, blogovi, e-mailovi i sl.

Vanjske poveznice