Dionica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sw:Hisa
Redak 78: Redak 78:
[[sr:Дионица]]
[[sr:Дионица]]
[[sv:Aktie]]
[[sv:Aktie]]
[[sw:Hisa]]
[[uk:Акція]]
[[uk:Акція]]
[[vi:Cổ phần]]
[[vi:Cổ phần]]

Inačica od 6. ožujka 2010. u 18:07

U financiji, dionica je vlasnički vrijednosni papir, tj. idealan udio u vlasništvu kompanije izdavatelja istog. Koliki udio predstavlja, ovisi o ukupnom broju izdanih dionica. Dvije su glavne vrste dionica – redovne i povlaštene. Razlikuju se prema pravima koja vlasnik stječe njihovom kupovinom, a prava su detaljno opisana u Prospektu.

Dionica je vrijednosni papir kojim uplatitelj dokazuje svoj ulog u temeljni kapital dioničkog društva. Ona je dokaz vlasništva nad dijelom trgovačkog društva koje je registrirano kao dioničko društvo. Ona daje prava, ali i određene obveze prema društvu. U pravilu je nasljedna, ali postoji i mogućnost da se u odnosu na nasljeđivanje i trgovanje u aktu o osnivanju predvide i određena ograničenja.

Jedno od osnovnih svojstava dionice je da donosi dividendu, što znači, isplatu profita društva vlasniku dionice (razmjerno njegovom udjelu u društvu).

Dionice, kao vrijednosni papir, mogu biti predmet kupoprodaje na tržištu kapitala odnosno na burzi.

Indeks cijena dionica najvažniji je pokazatelj dinamike cijena dionica. Oni predstavljaju ponderiranu aritmetičku sredinu cijena dionica izabranih iz reprezentativne grupe dionica.

Biti dioničar znači biti suvlasnik kompanije. Imati udio u njoj. Međutim član društva ne može imati u vlasništvu ni društvo a ni udio u njemu u smislu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Članovi su samo imatelji udjela. Dionica prestavlja dio temeljnog kapitala društva; skup članskih prava i obveza te je ujedno i vrijednosni papir ako je izdana isprava o dionici ili je izdana u nematerijaliziranom obliku i pohranjena kod Središnje depozitarne agencije.

Vidi još

Vanjske poveznice

Izvori

Predložak:Agram Brokeri d.d.