Techno: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 4.943 bajta ,  prije 12 godina
bez sažetka
m (robot Dodaje: is:Techno)
No edit summary
[[vi:Techno]]
[[zh:高科技舞曲]]
 
Techno, pride: very best!!!
 
Povijest techna!!! Read it!
 
 
Techno – je elektronska plesna muzika (glazba) koja vuče korijene iz Detroita u SAD-u u saveznoj državi Michigan, razvijena sredinom osamdesetih sa utjecajem house muzike iz Chicaga, elektra, New Wave-a, Funk-a i futurističnog pogleda na nove stvari punog neona i florescentnih svjetala i boja u Americi krajem hladnog rata.
 
Možemo reći da je techno službeno stvorio D.J. Ben Russell nakon prvog javnog nastupa na lokalnoj radio postaji u Detroit-u I tako je techno počeo I naglo dobio na popularnosti poznat kao Detroit techno ali samo na lokalnom području, tek 90-ih se razvio u ono što je danas, globalno poznatu glazbenu kulturu.
 
Ime techno poteklo je od engleske riječi “technology”. Ljubitelji te muzike kao I novinari I svi koji koriste tu riječ, koriste uvijek s dozom opreza I oni koji se razumiju vrlo su ljubomorni na nju te odmah skoče ako ju netko slučajno zamijeni s house, trance ili hardcore glazbom iako većina ljudi kojima takva glazba ne znači ništa u životu miješaju pojam techna sa dance muzikom, elektronskom muzikom itd pa je njima techno, trance, ili bilo što napravljeno na računalu, sintisajzeru ili mikseti, techno …. O you are so wrong !!!!
 
 
Derrick May Kevin Saunderson i Juan Atkins
 
Povijest – Techno sun a početku radili studenti fakulteta u blizini detroita pod nazivom “The Belleville Three”. Entuzijasti, mladi glazbenici I prijatelji iz osnovne škole Juan Atkins, Derrick May I Kevin Saunderson, spajali su trake, kazete, kazetofine I počeli raditi muziku po uzoru na ono što su čuli na radiju u “Midnight Funk Association”, svom omiljenom petsatnom show-u petkom navečer kojeg je vodio Dj Charles Johnson I koji je bio emitiran od početka 1977 pa sve do sredine osamdesetih na većini Detroitskih radio stranica. U show-u su se puštale stvari Kraftwerka, Giorgia Morodera, Tangerine Dream-a I ostalih (neke od stvari sad Vam sviraju na cagici čisto za stvoriti ugođaj J )
 
 
warehouseCirca 1977.godine
 
Techno je postao popularan, pojavili su se prvi producenti I organizatori party-a, riječ techno postala je općepoznata iako je riječ kao takva prihvaćena u potpunosti 1988. godine kad je Neil Rushton izdao prvu kompilaciju sa izdavačkom kućom Virgin Records po imenu “Techno! The New Dance Sound Of Detroit” jer do sredine osamdesetih se moglo po tisku čuti za techno-pop ili slične nazive za tu glazbu jer je do tada u biti većina puka pod techno ubrajala I ranije izvođače koje datiraju iz 1977. kao što su Cybotron (1981), Donna Summer i Giorgio Moroder's te stvari kao: "I Feel Love"(1977), "From Here to Eternity" (1977) .
 
U novinama poslije izlaska “Techno! The New Dance Sound Of Detroit” kompilacije, pisalo se o techno kao o high-tech brzom Detroitskom house-u jer je u biti Chicago sa svojim house zvučima bio temelj I polazna točka novonastale muzike.
 
Čak I sami utemeljitelji, bogovi techna, May I Sanderson govore o tome kako su u počecima bili opčinjeni Chicago house zvucima iz undergrouda te su ig preradivali I stvorili čudo kasnijih godina, a to se u njihovim ranim stvarima od 1988 pa do 1992., kao što su May-eva “Strings of life” iz 1987. godine jako dobro raspoznaje.(čujte stvar na čagica radiju).
 
Derrick May
 
 
Isto tako I Chicago je dobio nešto iz Detroita, kad je Keith Farley napravio stvar “House Nation” bilo je jasno da je na house utjecao ritam techna iz Detroit-a.
 
Juan Atkins
 
 
 
 
Razvoj – U Njemačkoj su se prvi sintisajzeri I slični uređaji po prvi put našli u trgovinama već 1970. godine I postali popularni sa grupom "Yellow Magic Orchestra", utemeljenom 1978. godine koja ih je prva upotrebljavala kako treba.
 
Tada su se pomalo počele stvarati prve stvari, pjesme zvukovi iz kojih je nastao techno, hardcore techno sa preko 160 udaraca u minuti, ambijent techno stvoren od strane The Orb-a I Aphex Twin-a o kome neću puno pisati, minimal techna I tako dalje….
 
U današnje vrijeme techno je napokon zauzeo svoje mjesto I definiran je kao vrsta glazbe te priznat kao takav zahvaljujući I mnogim publikacijama,festivalima, knjigama napisanih od samih DJ-a kao Laurent Garnier sa Electroshock itd , te je puno glazbenika pripomoglo na razne načine da techno postane cjenjeniji.
 
Moramo spomenuti I festival koji je po riječima mnogih najviše doprinjeo dobrom glasu techna u zadnje vrijeme,a to je DEMF – Detroit Electronic Music Festival.
 
Isto tako mnogi su glazbenici koji su s technom počeli odlučili ipak prijeći u pop vode I stvoriti vlastitu muzičku karijeru podalje od originalnog techno zvuka kao što je Moby, Orbital ili Underworld, dok su majstori zvuka ostali na svome I produbljuju I istražuju I dalje te stvaraju nove I stalno nove zvukove techna koji nas toliko oduševljava na njihovim nastupima, Hvala Laurent Garnier-u, Dave Clarke-u, Richie Hawtin-u i Jeff Mills-u na trudu.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik