Sakara: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Nema sažetka uređivanja
m Sakkara premješteno na Sakara preko postojećeg preusmjeravanja: Prijevod imena
(Nema razlike inačica)

Inačica od 13. ožujka 2010. u 13:33

Karta Sakare

Sakara (arapski سقارة) je veliko drevno groblje u Egiptu koje sadrži najstariju danas stojeću stepenastu piramidu na svijetu. Nalazi se oko 30 km južno od suvremenog Kaira i pokriva područje veličine 7 x 1,5 km.

Ime

Riječ Sakara se vjerojatno izvodi od imena egipatskog pogrebnog boga Sokara.

Opis

Dok je Memfis bio glavni grad drevnog Egipta, Sakara je služila kao njegova nekropola. Iako su je zasjenili kraljevski grobovi u Gizi, a kasnije i Dolina kraljeva u Tebi, ostao je važen kompleks za manje pogrebe i ceremonije raznih kultova preko 3000 godina, sve do ptolomejskih i rimskih vremena.

Na toj lokaciji je 2006. godine sagrađen Imhotepov muzej.

Iako najstariji grobovi plemića u Sakari datiraju iz prve dinastije, tek su se za vrijeme druge dinastije tamo počeli pokapati prvi kraljevi. No, najvažniji objekt datira iz treće dinastije, a to je stepenasta piramida faraona Džozera. Uz nju se na ovom području nalazi još 16 piramida različitih stanja očuvanosti.

U Sakari se također nalazi popriličan broj mastaba, grobnica od kojih su se razvile piramide. S obzirom da je veći dio nekropole prekrio pijesak, mnogi od tih objekata su dobro očuvani.