Razlika između inačica stranice »Hrvatski narodni savez Bosne i Hercegovine«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
bez sažetka
m
Kako je tada HDZBiH još uvijek bio pod jakim utjecajem [[HDZ]]-a Hrvatske, ideja je bila isposlovati potporu za Ljubića, u čemu se, nakon višekratnih konsultacija u [[Zagreb]]u i [[Mostar]]u, uspjelo. Izbor Ljubića za predsjednika HDZ-a trebao je osigurati minimum jamstva da će HDZBiH početi na isti način tretirati cjelokupni hrvatski korpus u BiH, te će profilirati HDZBiH i učiniti je modernom proeuropskom strankom.
 
Međutim, unatoč i osobnoj podršci predsjednika [[Franjo Tuđman|Tuđmana]], u ozračju neviđenih pritisaka pa i otvorenog vojno-političkog puča koji je u cijelosti demaskirao stvarnu politiku i namjere tvrde struje HDZ-a, Božo Ljubić odustaje od kandidature i na čelo HDZ-a BiH izabran je [[Ante Jelavić]], izdanak tvrde struje, a zapravo skupine koja je svoje osobne interese maskirala tobožnjom brigom za nacionalne interese [[Hrvati Bosne i HercegovineHrvataHercegovine|Hrvata u BiH]]. Tada veći dio zastupnika HDZ-a iz Središnje Bosne i Posavine nisu prepoznali kako je na Saboru HDZ-a zapravo iskazan neposluh Tuđmanu, nego su čak naivno i povjerovali da je politička igra upravo režirana na [[Pantovčak]]u. U intervju objavljenom u «Globusu» predvodnik pobune, [[Ljubo Ćesić Rojs]], javno je priznao {{fact}} ono što su utemeljitelji NHI-ja znali i te 1998. godine i zbog toga su odlučili dići svoj glas protiv takve politike.
 
Dakle, skupina razočaranih, ali nadasve ponosnih izaslanika, većinom iz Posavine i Središnje Bosne, a nije bio zanemariv broj i iz Hercegovine, koji su davali podršku preostalo je ili slegnuti ramenima ili se organizirano suprotstaviti sve izglednijoj namjeri potpunoga zanemarivanja interesa značajnog broja Hrvata koji su se opredijelili za život unutar BiH.

Navigacijski izbornik