Ivica Kostelić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m →‎Vanjske poveznice: {{Svjetski prvaci u slalomu}}
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: lv:Ivica Kosteličs
Redak 141: Redak 141:
[[it:Ivica Kostelić]]
[[it:Ivica Kostelić]]
[[ja:イヴィツァ・コステリッチ]]
[[ja:イヴィツァ・コステリッチ]]
[[lv:Ivica Kosteličs]]
[[nl:Ivica Kostelić]]
[[nl:Ivica Kostelić]]
[[no:Ivica Kostelić]]
[[no:Ivica Kostelić]]

Inačica od 16. ožujka 2010. u 17:21

Ivica Kostelić

Ivica Kostelić, Schladming, 2008.

Osobni podatci
Puno ime: Ivica Kostelić
Datum rođenja: 23. studenog 1979.
Mjesto rođenja: Zagreb
Državljanstvo: Hrvatska
Športski podatci
Skijaške discipline: spust, slalom, veleslalom, superveleslalom, kombinacija
Olimpijske igre
srebro Torino 2006. kombinacija
srebro Vancouver 2010. superkombinacija
srebro Vancouver 2010. slalom
Svjetska prvenstva
zlato St. Moritz 2003. slalom
Svjetski skijaški kup
Mali globus SSK 2002. slalom

Ivica Kostelić (Zagreb, 23. studenog 1979.) je hrvatski alpski skijaš.

Počeo je svoju iznimnu karijeru rezultatima u dječjim natjecanjima - sve je krenulo pobjedom u veleslalomu u slovačkoj Vratni 1992. Uspjeh je ponovio dvije godine kasnije na istoj stazi, pa krenuo u seriju - Loka Pokal (SLO), Trofeo Topolino - Folgarida (ITA), Pinocchio - Abetone (ITA), La Scara - Val D'Isere (FRA).

Juniorske godine

Nastavio je s uspjesima prešavši u juniorsku konkurenciju, u kojoj osvaja brončanu medalju u kombinaciji 1997. u Schladmingu, dokazujući još jednom ogroman talent; Ivica je bio jedan od najmlađih sudionika, jer na Svjetska juniorska prvenstva dolaze 20-godišnjaci.

Brojne ozljede u ranoj fazi karijere

Nakon juniorskog staža su zaredale ozljede. Slijedeće tri godine proveo je po bolničkim krevetima oporavljajući se od teških operacija.

U Cortini d'Ampezzo 1998. puknuo mu je ligament, što nije bila teška ozljeda, ali dovoljno da propusti Zimske olimpijske igre.

1999. na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Beaver Creeku (SAD) odletio je u ogradu i opet su popucali ligamenti.

Ivica se teškim radom oporavio i dočekao kraj 1999. kao jedini natjecatelj na svijetu koji je imao bodove u sve četiri discipline na FIS natjecanjima, a povratak je okrunio pobjedom u superveleslalomu u Lake Louisu na NOR-AM kupu. Međutim, u Beaver Creeku ponovno pucaju ligamenti.

Nakon oporavka od ozljede zbog koje je morao propustiti veći dio sezone 1999/2000, te je dva puta operiran kod dr. Steadmana u Vailu, Ivica je 08. svibnja 2000. na Hintertuxu zajedno sa sestrom Janicom započeo pripreme za sezonu 2000/2001. .

Ivica uspješno sudjeluje na svim utrkama u Svjetskom Kupu u slalomu i veleslalomu do Božića i uspio se po prvi puta u karijeri plasirati u drugu vožnju noćnog slaloma u Sestriereu i osvojiti 21. mjesto te najbolje FIS bodove do tada.

Sezona 2001/2002: osvojen mali Kristalni globus

U siječnju 2001. nastavlja skupljati bodove u slalomu (Wengen 24., Schladming 23. mjesto), a u Schladmingu (AUT) ostvaruje najbolji rezultat karijere s izvrsnom drugom vožnjom u kojoj je imao 11. najbrže vrijeme.

Nažalost, samo tjedan dana nakon uspjeha u Schladmingu, Ivica je teško ozlijedio koljeno (prednji križni ligament i menisk) na treningu veleslaloma u Innerkremsu (AUT). Ivica opet prolazi tešku operaciju i rehabilitaciju, te krajem travnja 2001. započinje laganim skijanjem na ledenjaku Moeltall.

I konačno dolazi vrijeme Ivice Kostelića. Sezonu Svjetskog Kupa 2001./02. započinje izvrsnim 28. mjestom u veleslalomu i osvaja svoje prve bodove u toj disciplini, te nastavlja senzacionalnom pobjedom na prvom slalomu sezone u Aspenu (SAD), 25. studenog 2001., sa startnim brojem 64. Tom pobjedom Ivica i danas drži svjetski rekord - nikada u povijesti ni jedan skijaš nije pobijedio utrku s tako visokim startnim brojem.

Već sljedeći dan Ivica potvrđuje svoju formu 5. mjestom, te povratkom u Europu, 2. mjestom u Adelbodenu Ivica preuzima crveni dres - vodeću poziciju u poretku slaloma Svjetskog Kupa, i u tom dresu ostaje do finala - u dramatičnoj završnici u Flachau pobjeđuje Bodu Millera i postaje ukupni pobjednik slaloma u Svjetskom Kupu - osvaja mali Kristalni globus.

Dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar" 2002. godine.

Nastup na ZOI i nastavak karijere

Na Zimske Olimpijske igre u Salt Lake Cityju Ivica stiže nakon manjih problema s ozljedom koljena i mišića, što je rezultiralo promjenom plana završnih priprema. Ivica u Park Cityju, usprkos velikoj pogrešci u drugoj vožnji osvaja nevjerojatno 9. mjesto u veleslalomu, sa svega 60 stotinki zaostatka za broncom Lassea Kjussa. Slalomsku utrku na iznimno teškoj stazi u Deer Valleyu, izletivši nekoliko vrata prije cilja, nažalost, ne završava.

Sezona 2002/2003. za Ivicu počinje malo razočaravajuće - veleslalom u Soeldenu (AUT) 29. mjesto, zbog velike pogreške u 2. vožnji; vožnjama u Park Cityju (USA) - veleslalom 28. , slalom 14., Ivica svakako nije bio zadovoljan. Ali povratkom u Europu, Ivičin zlatni niz pobjeda u slalomu se nastavlja. U Sestrieresu ima problema s upaljenim leđnim živcem koji ga je iznenadio na jutarnjem treningu. Prije kvalifikacijske utrke za KO (knock-out) slalom, vodstvo naše reprezentacije je sumnjalo hoće li se Ivica uopće moći ispraviti, a kamoli startati. Fizioterapeuti Miodrag Radić-Psiho i Damir Luketić dali su sve od sebe - ali je ključnu ulogu ipak imala sestra Janica, koja mu je obula pancerice (jer sam nije mogao) i rekla-"Izdrži! Moraš na start jer buš pobijedil'!" I tako je i bilo. Prva sezonska pobjeda u slalomu je pripala Ivici. Kranjska Gora - 12. mjesto u veleslalomu s trećim vremenom 2. vožnje bila je forma koja je najavljivala još jednu Ivičinu pobjedu.

Dana 5. siječnja 2003., na rođendan sestre Janice - Ivica pobjeđuje u slalomu u Kranjskoj Gori (SLO), a istodobno Janica pobjeđuje u slalomu u Bormiu (ITA). Prvi put u povijesti Svjetskog Kupa brat i sestra pobjeđuju u istom danu. Tjedan dana kasnije Ivica slalomu u Bormiu (ITA) osvaja 1. mjesto, treću pobjedu u nizu u sezoni.

Niže dobre rezultate u slalomu - Wengen 3. mjesto, Kitzbuhel 4., Schladming 4. Na Svjetskom Prvenstvu u St. Moritzu (SUI) 2003. Ivica osvaja 1. mjesto i naslov Svjetskog prvaka. U Svjetskom Kupu se osjetio mali pad forme - Yong Pyong 15., Shiga Kogen 4. mjesto, te Kalle Palander (FIN) preuzima vodstvo u slalomu s 34 boda ispred Ivice. U završnici Svjetskog Kupa u Lillehameru, Ivica osvaja 7. a Palander 2. mjesto, te tako oduzima Ivici mali Kristalni globus.

Sezona 2004/2005. - nakon teškog pada i ozljede tijekom utrke noćnog slaloma Svjetskog Kupa u Schladmingu, 27.01.2004. Ivica ponovno odlazi na operaciju u Basel, i ponovo ga čeka rehabilitacija. Na jesen Ivica vozi Soelden]], Beaver Creek, FIS u Bormiu, preskače neke utrke zbog visokih startnih pozicija, ali počinje trenirati brze discipline zbog predstojećih Zimskih Olimpijskih Igara u Torinu 2006. . Nažalost, Ivica nije uspio obraniti naslov svjetskog Prvaka, jer u Bormiu završava utrku zbog nepravilnih uvjeta na stazi, zbog kojih su izletila još dva skijaša - Kalle Palander (FIN) i Mario Matt (AUT) Reprezentacije su podnijele službene žalbe organizatoru.

Ivica Kostelić aktivno nastupa u Svjetskom kupu.

XX. Zimske olimpijske igre - Torino 2006.

Skijaška sezona u Svjetskom kupu 2005/2006. je započela nešto lošije (dva 7. mjesta u slalomu), ali došavši na Olimpijske igre, Ivica je prštao od samopouzdanja sa snažnim motivom da ostvari svoj dugogodišnji san: Olimpijsku medalju! I uspio je. Na svom prvom pojavljivanju na stazi kombinacijskog spusta, te slaloma u dvije vožnje, nije kalkulirao: bio je 14. nakon spusta (zaostatak 2.08 sekundi), nakon prvog slaloma drugi iza Benjamina Raicha, te konačno nakon 2. slaloma ostao na drugom mjestu i osvojio srebrnu olimpijsku medalju (1. mjesto Ted Ligety, USA; 3. mjesto Reiner Schoenfelder, AUT).

XXI. Zimske olimpijske igre - Vancuver 2010.

I na ovim olimpijskim igrama Ivica osvaja medalje. Ivici je pošlo za rukom obraniti srebrnu medalju iz Torina i ponoviti uspjeh. Hrvatski skijaš je bio deveti nakon spusta, ali se petim vremenom u slalomu probio do postolja (1. mjesto Bode Miller, USA; 3. mjesto Silvan Zurbriggen, ŠVI). Također, Ivica osvaja srebro u svojoj najjačoj disciplini, slalomu. U prvoj vožnji je sa 58 stotinki zaostatka imao četvrto vrijeme, ali je u drugoj vožnji uspio poboljšati plasman te doći do prvog odličja u slalomu na olimpijskim igrama.

Pobjede u Svjetskom kupu

11 pobjeda (9 slaloma, 2 kombinacije)

Datum Mjesto održavanja Disciplina
25. studenog 2001. Nepoznata kratica »S« Aspen Slalom
13. siječnja 2002. Nepoznata kratica »Š« Wengen Slalom
9. ožujka 2002. Nepoznata kratica »A« Flachau Slalom
16. prosinca 2002. Nepoznata kratica »I« Sestriere Slalom
5. siječnja 2003. Nepoznata kratica »S« Kranjska Gora Slalom
12. siječnja 2003. Nepoznata kratica »I« Bormio Slalom
15. prosinca 2003. Nepoznata kratica »I« Madonna di Campiglio Slalom
10. prosinca 2006. Nepoznata kratica »A« Reiteralm Super kombinacija
22. prosinca 2008. Nepoznata kratica »I« Alta Badia Slalom
17. siječnja 2010. Nepoznata kratica »Š« Wengen Slalom
24. siječnja 2010. Nepoznata kratica »A« Kitzbühel Kombinacija

Vanjske poveznice