Samarkand: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: zamjena Prokudin-Gorskii-54.jpg s Jewish_Children_with_their_Teacher_in_Samarkand.jpg
Muro Bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: simple:Samarkand
Redak 89: Redak 89:
[[ru:Самарканд]]
[[ru:Самарканд]]
[[sh:Samarkand]]
[[sh:Samarkand]]
[[simple:Samarkand]]
[[sk:Samarkand]]
[[sk:Samarkand]]
[[sl:Samarkand]]
[[sl:Samarkand]]

Inačica od 31. ožujka 2010. u 21:17

Registan, dio Samarkanda koji je pod UNESCOvom zaštitom kao spomenik svjetske baštine.

Samarkand (uzbečki Samarqand) je grad u istoimenoj pokrajini (vilajetu) u središnjem Uzbekistanu s 362.000 stanovnika. Grad leži u dolini Zeravšan, uz željezničku prugu Krasnovodsk-Taškent.

Ističe se prehrambena, kožna industrija, proizvodnja traktora, automobilskih dijelova, obuće i cigareta. Važno prometno čvorište i trgovačko središte poljoprivredne okolice (osobito za rižu, pamuk i svilu).

U gradu se nalazi sveučilište, uzbečko i rusko kazalište te muzej uzbečke kulture i umjetnosti. Srednjovjekovni dio grada je dobro očuvan s džamijama, medresama i mauzolejima.

Povijest

U razdoblju vladavine perzijske dinastije Ahemenida Samarkand je bio glavni grad pokrajine Sogdijane. Nakon osvajanja Aleksandra Velikog (329. pr. Kr.) ulazi u sastav grčko-baktrijske države. U 4. st. postaje turski kaganat, a Arapi ga zauzimaju 712. godine. U 9. i 10. stoljeću njime vladaju Samanidi, potom Gasnavidi, a u 11. stoljeću Karahanidi i Seldžuci. U to vrijeme Samarkand je bio važno trgovačko i prometno raskrižje, te jedno od važnijih centara islamske kulture.

Godine 1220. osvaja ga Džingis-kan, a nakon osvajanja Timura Lenka (1370.) postaje prijestolnicom druge mongolske države, prethodnice Mogulskog carstva. Timur je sebi u Samarkandu podigao mauzolej Gur Emir.

Oko 1500. Samarkandom su zavladali Uzbeci, a središte kaganata premješteno je u Buharu. God. 1868. počinju ga osvajati Rusi. Za ruske vladavine (od 1871.) izgrađene su brojne gradske kuće i parkovi. Od 1924. do 1930. godine, Samarkand je bio glavni grad sovjetskog Uzbekistana.

Galerija fotografija

Poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Samarkand

Vanjske poveznice