Lee Marvin: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: da:Lee Marvin
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: zh:李·馬榮
Redak 78: Redak 78:
[[sv:Lee Marvin]]
[[sv:Lee Marvin]]
[[tr:Lee Marvin]]
[[tr:Lee Marvin]]
[[zh:李·馬榮]]

Inačica od 24. travnja 2010. u 11:13

Lee Marvin
Lee Marvin
Rodno ime Leo Marvin Steinem
Rođenje 19. veljače 1924.,Nepoznata kratica »S« New York, New York, SAD
Smrt 29. kolovoza 1987.,Nepoznata kratica »S« Tucson, Arizona, SAD
Godine rada 1950. - 1986.
Supruga Betty Ebeling (1951.-1967.)
Pamela Feeley (1970.-1987.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Leo Marvin Steimen, poznatiji kao Lee Marvin (19. veljače, New York 1924. -29. kolovoza 1987.), slavni američki glumac.

Životopis

Otac je bio direktor oglašavanja, a majka spisateljica o modi. U mjestu Saint Leo pohađao je lokalni pripremni koledž, nakon što su ga zbog lošeg ponašanja izbacili iz nekoliko drugih škola. Ostavio škole i priključio vojsci, kao pripadnik 4. divizije američkih marinaca postaje snajperista. Sudjelovao je u bitci za otok Saipan, gdje je većina njegova voda izginula. Ranjen je i otpušten iz vojske sa činom vojnika - razvodnika.

Dok je radio kao pomoćnik vodoinstalatera u jednom lokalnom njujorškom kazalištu, zapazio ga je jedan redatelj i zamolio da zamijeni glumca koji se tijekom probe razbolio. Leo je pristao i uspio. Razlog tome je taj što je stekao ugled kao zamjena na predstavama van Broadwaya. Karijera mu traje od 1950. do 1986. godine. Kada je prešao u Hollywood, isprva je glumio samo negativce i zlikovce, te ratne veterane u filmovima čija je tematika bila Drugi svjetski rat i Korejski rat. Ženio se dva puta i imao četvero djece. 1971. godine tužila ga je Michelle Triola koja je zahtjevala novac, iako Lee nju nikad nije oženio niti s njom imao djece. Novac nije dobila. Povukao se 1986. godine iz aktivnog snimanja filmova. Uvijek je izgledao jako staro i volio je piti tekilu. Umro je u 63 godini života od srčanog udara. Pokopan je na Nacionalnom Groblju Arlington u državi Virdžinija s najvišim vojnim počastima. Nakon niza filmova dobio je Oscara za ulogu Cat Ballou 1965. godine.

Poznatiji filmovi

1953. godine odigrao je malu, ali zapamćenu ulogu China u "Divljaku" gdje mu je partner bio Marlon Brando. Glumio je i s Johnom Wayneom.

1967. snima film "Dvanaestorica žigosanih", jako uspješan film gdje glumi bojnika osmišljenog po njegovom prijatelju iz marinaca.