Aleksandar Vučić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sh:Aleksandar Vučić
Nema sažetka uređivanja
Redak 3: Redak 3:
=== Životopis ===
=== Životopis ===


Vučić je osnovnu i srednju školu završio u [[Zemun]]u, a Pravni fakultet u Beogradu. Postao je član Srpske radikalne stranke [[1993]]. godine, kada je izabran za zastupnika u srbijanskom parlamentu. [[1995]]. godine postao je generalni tajnik SRS. U [[ožujak|ožujku]] [[1998]]. godine izabran je za ministra informiranja u novoj srbijanskoj vladi. Pod njegovim mandatom novinari koji su bili protivnici [[Slobodan Milošević|Miloševićevog]] režima kažnjavani su visokim novčanim kaznama i zabranama.
Vučić je osnovnu i srednju školu završio u [[Zemun]]u, a zatim [[Pravni fakultet Sveučilišta u Beogradu|Pravni fakultet u Beogradu]]. Postao je član Srpske radikalne stranke [[1993]]. godine, kada je izabran za zastupnika u srbijanskom parlamentu. [[1995]]. godine postao je generalni tajnik SRS. U [[ožujak|ožujku]] [[1998]]. godine izabran je za ministra informiranja u novoj srbijanskoj vladi. Pod njegovim mandatom novinari koji su bili protivnici [[Slobodan Milošević|Miloševićevog]] režima kažnjavani su visokim novčanim kaznama i zabranama.


Na izborima za gradonačelnika Beograda, [[listopad]]a [[2004]]. godine, Vučić je u drugom krugu izgubio od kandidata [[Demokratska stranka (Srbija)|Demokratske stranke]] [[Nenad Bogdanović|Nenada Bogdanovića]].
Na izborima za gradonačelnika Beograda, [[listopad]]a [[2004]]. godine, Vučić je u drugom krugu izgubio od kandidata [[Demokratska stranka (Srbija)|Demokratske stranke]] [[Nenad Bogdanović|Nenada Bogdanovića]].

Inačica od 24. travnja 2010. u 20:01

Aleksandar Vučić (Beograd, 5. ožujka 1970.) je zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke i dugogodišnji generalni tajnik Srpske radikalne stranke.

Životopis

Vučić je osnovnu i srednju školu završio u Zemunu, a zatim Pravni fakultet u Beogradu. Postao je član Srpske radikalne stranke 1993. godine, kada je izabran za zastupnika u srbijanskom parlamentu. 1995. godine postao je generalni tajnik SRS. U ožujku 1998. godine izabran je za ministra informiranja u novoj srbijanskoj vladi. Pod njegovim mandatom novinari koji su bili protivnici Miloševićevog režima kažnjavani su visokim novčanim kaznama i zabranama.

Na izborima za gradonačelnika Beograda, listopada 2004. godine, Vučić je u drugom krugu izgubio od kandidata Demokratske stranke Nenada Bogdanovića.

15. rujna 2008. godine, nakon sukoba Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića, Vučić podnosi ostavku na sve dužnosti u stranci i neko vrijeme je bio odsutan sa političke scene. Početkom listopada iste godine, stao je na stranu Tomislava Nikolića. 21. listopada 2008, na osnivačkom kongresu SNS, izabran je za zamjenika predsjednika stranke.

Državne funkcije

  • Ministar informiranja Srbije (ožujak 1998 - listopad 2000)