Daranj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Darány premješteno na Daranj preko postojećeg preusmjeravanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Daranj''' <ref name="Hrvatski glasnik">[http://www.croatica.hu/fileadmin/glasnik/2009_2/glasnik2009-34i.pdf Hrvatski glasnik br.34/2009.] Branka Pavić Blažetin: Daranjski Hrvati, 19. kolovoza 2009.</ref> (mađ. ''Darány'') je selo u južnoj [[Mađarska|Mađarskoj]].
'''Darány''' je selo u južnoj [[Mađarska|Mađarskoj]].


Zauzima površinu od 28,10 km četvornih.
Zauzima površinu od 28,10 km četvornih.
Redak 19: Redak 19:


Selo je pripadalo plemićima [[Nádasdy]]jima, a kasnije [[Széchenyi]]jima.
Selo je pripadalo plemićima [[Nádasdy]]jima, a kasnije [[Széchenyi]]jima.

Prvi Hrvat koji se naselio u Daranj je došao u godinama nešto prije početka Drugoga svjetskog rata. Daranj je bio selo mađarskog stanovništva uglavnom kalvinističke vjere <ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>.


== Promet ==
== Promet ==
Kroz Darány prolazi državna cestovna prometnica br. 6. Kroz selo prolazi [[Željeznička pruga Velika Kaniža-Pečuh|željeznička prometnica Velika Kaniža-Pečuh]]. 1 km južno od sela prolazi [[željeznička pruga Barča-Viljan]]. U selu je željeznička postaja, a postaja na udaljenoj pruzi Barča-Viljan također nosi ime ovog sela.
Kroz Darány prolazi državna cestovna prometnica br. 6. Kroz selo prolazi [[Željeznička pruga Velika Kaniža-Pečuh|željeznička prometnica Velika Kaniža-Pečuh]]. 1 km južno od sela prolazi [[željeznička pruga Barča-Viljan]]. U selu je željeznička postaja, a postaja na udaljenoj pruzi Barča-Viljan također nosi ime ovog sela.

== Gospodarstvo ==
Daranj je poznato lovište. Kroz povijest su obližnje velike šume su izvorom daranjskih prihoda. Staništem su brojnih zaštićenih životinjskih vrsta <ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>.


== Stanovništvo ==
== Stanovništvo ==
Darány ima 1019 stanovnika (2001.). [[Mađari]] su većina. [[Romi u Mađarskoj|Romi]] čine 4%, [[Hrvati u Mađarskoj|Hrvati]] čine 1,3%, [[Nijemci u Mađarskoj|Nijemci]] čine 0,4%, nepoznate nacionalnosti i onih koji su se odbili nacionalno izjasniti je 14% te ostali. Rimokatolika je 43,5%, kalvinista je 28,1%, luterana 0,6%, grkokatolika 0,3% te ostalih.
Daranj ima 1019 stanovnika (2001.). [[Mađari]] su većina. [[Romi u Mađarskoj|Romi]] čine 4%, [[Hrvati u Mađarskoj|Hrvati]] čine 1,3%, [[Nijemci u Mađarskoj|Nijemci]] čine 0,4%, nepoznate nacionalnosti i onih koji su se odbili nacionalno izjasniti je 14% te ostali. Rimokatolika je 43,5%, kalvinista je 28,1%, luterana 0,6%, grkokatolika 0,3% te ostalih.


== Znamenitosti ==
== Kulturne znamenitosti ==
* na cesti br. 6, kod križanja sa željezničkom prugom, se nalazi 300-400 godina stari [[hrast lužnjak]] promjera 6 metara u visini prsiju. Pod zaštitom je od 1942. godine. S tim hrastom je u svezi legenda o mađarskom pustolovu (''betyár'') [[Bandi Patkó|Bandiju Patku]].
* na cesti br. 6, kod križanja sa željezničkom prugom, se nalazi 400 godina stari [[hrast lužnjak]] promjera 6 metara u visini prsiju. Pod zaštitom je od 1942. godine. S tim hrastom je u svezi legenda o mađarskom pustolovu (''betyár'') [[Bandi Patkó|Bandiju Patku]]. Hrast nosi njegovo ime
* u selu se nalazi reformirana crkva iz 1833., prema popisu nacionalnih spomenika
* u selu se nalazi reformirana crkva iz 1826.<ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>, građena u klasicističkom stilu, prema popisu nacionalnih spomenika
* darányske rode su se pročule po paru roda
* darányske rode su se pročule po paru roda
* od 1991. se održava kulturna manifestacija Dan sela <ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>

== Odgoj i obrazovanje ==
* dječji vrtić i škola <ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>

== Izvori ==
{{izvori}}


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
*{{hu icon}} [http://www.vendegvaro.hu/5-546 Darány a Vendégvárón]
*{{hu icon}} [http://www.vendegvaro.hu/5-546 Darány a Vendégvárón]
* [http://www.fallingrain.com/world/HU/17/Darany.html Dárany] na fallingrain.com
* [http://www.fallingrain.com/world/HU/17/Darany.html Daranj] na fallingrain.com


[[Kategorija:Naselja u Šomođskoj županiji]]
[[Kategorija:Naselja u Šomođskoj županiji]]

Inačica od 27. travnja 2010. u 18:12

Daranj [1] (mađ. Darány) je selo u južnoj Mađarskoj.

Zauzima površinu od 28,10 km četvornih.

Zemljopisni položaj

Nalazi se na 45° 58' 49" sjeverne zemljopisne širine i 17° 35' 7" istočne zemljopisne dužine, 3,5 km sjeveroistočno od Drave i granice sa Republikom Hrvatskom. Najbliže naselje u RH je Novi Gradac.

Barča je 7 km prema jugozapadu, Išvandin je 2,5 km sjeverno-sjeveroistočno, Zádor je 4 km istočno-jugoistočno, Dombol (Dombov) je 2,5 km jugoistočno, Gardonja je 2 km južno-jugoistočno, a Tomašin je 2 km južno-jugozapadno.

Upravna organizacija

Upravno pripada Barčanskom kotaru u Šomođskoj županiji. Poštanski broj je 7988.

U ovom selu djeluje jedinica hrvatske manjinske samouprave.

Povijest

Prvi pisani dokumenti spominju Darány 1437., kad ga se darovali obitelji Marczali. Vjerojatno je da je Darány postojao i prije. Ime župe u obliku Daron se spominje 1455., prigodom posvećivanja crkve sv. Ivana Krstitelja.

Za vrijeme turske vlasti su porezni popisi (defteri) zabilježili 30 odnosno 56 kuća.

Selo je pripadalo plemićima Nádasdyjima, a kasnije Széchenyijima.

Prvi Hrvat koji se naselio u Daranj je došao u godinama nešto prije početka Drugoga svjetskog rata. Daranj je bio selo mađarskog stanovništva uglavnom kalvinističke vjere [1].

Promet

Kroz Darány prolazi državna cestovna prometnica br. 6. Kroz selo prolazi željeznička prometnica Velika Kaniža-Pečuh. 1 km južno od sela prolazi željeznička pruga Barča-Viljan. U selu je željeznička postaja, a postaja na udaljenoj pruzi Barča-Viljan također nosi ime ovog sela.

Gospodarstvo

Daranj je poznato lovište. Kroz povijest su obližnje velike šume su izvorom daranjskih prihoda. Staništem su brojnih zaštićenih životinjskih vrsta [1].

Stanovništvo

Daranj ima 1019 stanovnika (2001.). Mađari su većina. Romi čine 4%, Hrvati čine 1,3%, Nijemci čine 0,4%, nepoznate nacionalnosti i onih koji su se odbili nacionalno izjasniti je 14% te ostali. Rimokatolika je 43,5%, kalvinista je 28,1%, luterana 0,6%, grkokatolika 0,3% te ostalih.

Kulturne znamenitosti

  • na cesti br. 6, kod križanja sa željezničkom prugom, se nalazi 400 godina stari hrast lužnjak promjera 6 metara u visini prsiju. Pod zaštitom je od 1942. godine. S tim hrastom je u svezi legenda o mađarskom pustolovu (betyár) Bandiju Patku. Hrast nosi njegovo ime
  • u selu se nalazi reformirana crkva iz 1826.[1], građena u klasicističkom stilu, prema popisu nacionalnih spomenika
  • darányske rode su se pročule po paru roda
  • od 1991. se održava kulturna manifestacija Dan sela [1]

Odgoj i obrazovanje

  • dječji vrtić i škola [1]

Izvori

  1. a b c d e f Hrvatski glasnik br.34/2009. Branka Pavić Blažetin: Daranjski Hrvati, 19. kolovoza 2009.

Vanjske poveznice