Razlika između inačica stranice »Daranj«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 947 bajtova ,  prije 11 godina
bez sažetka
m (Darány premješteno na Daranj preko postojećeg preusmjeravanja)
'''Daranj''' <ref name="Hrvatski glasnik">[http://www.croatica.hu/fileadmin/glasnik/2009_2/glasnik2009-34i.pdf Hrvatski glasnik br.34/2009.] Branka Pavić Blažetin: Daranjski Hrvati, 19. kolovoza 2009.</ref> (mađ. ''Darány'') je selo u južnoj [[Mađarska|Mađarskoj]].
'''Darány''' je selo u južnoj [[Mađarska|Mađarskoj]].
 
Zauzima površinu od 28,10 km četvornih.
 
Selo je pripadalo plemićima [[Nádasdy]]jima, a kasnije [[Széchenyi]]jima.
 
Prvi Hrvat koji se naselio u Daranj je došao u godinama nešto prije početka Drugoga svjetskog rata. Daranj je bio selo mađarskog stanovništva uglavnom kalvinističke vjere <ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>.
 
== Promet ==
Kroz Darány prolazi državna cestovna prometnica br. 6. Kroz selo prolazi [[Željeznička pruga Velika Kaniža-Pečuh|željeznička prometnica Velika Kaniža-Pečuh]]. 1 km južno od sela prolazi [[željeznička pruga Barča-Viljan]]. U selu je željeznička postaja, a postaja na udaljenoj pruzi Barča-Viljan također nosi ime ovog sela.
 
== Gospodarstvo ==
Daranj je poznato lovište. Kroz povijest su obližnje velike šume su izvorom daranjskih prihoda. Staništem su brojnih zaštićenih životinjskih vrsta <ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>.
 
== Stanovništvo ==
DarányDaranj ima 1019 stanovnika (2001.). [[Mađari]] su većina. [[Romi u Mađarskoj|Romi]] čine 4%, [[Hrvati u Mađarskoj|Hrvati]] čine 1,3%, [[Nijemci u Mađarskoj|Nijemci]] čine 0,4%, nepoznate nacionalnosti i onih koji su se odbili nacionalno izjasniti je 14% te ostali. Rimokatolika je 43,5%, kalvinista je 28,1%, luterana 0,6%, grkokatolika 0,3% te ostalih.
 
== ZnamenitostiKulturne znamenitosti ==
* na cesti br. 6, kod križanja sa željezničkom prugom, se nalazi 300-400 godina stari [[hrast lužnjak]] promjera 6 metara u visini prsiju. Pod zaštitom je od 1942. godine. S tim hrastom je u svezi legenda o mađarskom pustolovu (''betyár'') [[Bandi Patkó|Bandiju Patku]]. Hrast nosi njegovo ime
* u selu se nalazi reformirana crkva iz 18331826.<ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>, građena u klasicističkom stilu, prema popisu nacionalnih spomenika
* darányske rode su se pročule po paru roda
* od 1991. se održava kulturna manifestacija Dan sela <ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>
 
== Odgoj i obrazovanje ==
* dječji vrtić i škola <ref name="Hrvatski glasnik"> </ref>
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Vanjske poveznice ==
*{{hu icon}} [http://www.vendegvaro.hu/5-546 Darány a Vendégvárón]
* [http://www.fallingrain.com/world/HU/17/Darany.html DáranyDaranj] na fallingrain.com
 
[[Kategorija:Naselja u Šomođskoj županiji]]
8.726

uređivanja

Navigacijski izbornik