Razlika između inačica stranice »Operacija Peruća«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
U ranim jutarnjim satima postrojba [[UNPROFOR]]-a povukla se vozilima u Vrliku, a neprijateljske snage započele su dovlačiti teško topništvo na Babića brig i prostor oko [[Brana Peruča|brane Peruča]].
Uz neznatna ojačanja pristigla tijekom noći, ujutro [[28. siječnja]] snage HV-a sprječavaju neprijateljski pokušaj pješačkog proboja prema Biteliću. U 10:15 sati srpske snage aktiviraju [[eksploziv]] postavljen u nadzornoj galerije brane namjeravajući njenim rušenjem stvoriti veliki vodeni val ( 460 do 500 milijuna prostornih metara) koji bi potopio sve što se nalazi u donjem toku rijeke [[Cetina|Cetine]]. Naboji su [[eksplozija|eksplodirali]] ali brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila što je spriječilo katastrofu velikih razmjera. Odmah nakon detonacije postrojbe HV-a su krenule u napadna djelovanja i ubrzo su ovladale kompletnim područjem oko brane Peruča, te izbile na planiranu crtu: ''Umac - Gornji Kunci - Babića brig''.
 
Po dostignutoj crti brzom i učinkovitom dvodnevnom intervencijom utvrđivanja i sanacije oštećenja [[Brana Peruča|brane Peruča]] sa svim snagama, spriječena je katastrofa koju bi prouzročilo izlijevanje vodenog vala iz [[Peručko jezero|Peručkog jezera]].
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik