IPhone 3G: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 3: Redak 3:
'''3G iPhone''' je revidirana inačica Apple-ovog mobilnog [[telefon]]a, najavljena na [[WWDC]] 08 konferenciji s početkom prodaje [[11.srpnja]] [[2008.]] godine. Razlike u odnosu na prvu generaciju su softverske i hardverske. 3G iPhone osim quad-band [[GSM]]-a ima i [[UMTS]] chip kao i integrirani [[GPS]] sustav navođenja i integriranom 2 Mpix kamerom kao i u prvom modelu te baterijom većeg kapaciteta. Izgledom se bitnije ne razlikuje od prve verzije, kućište je napravljeno od aluminijske legure presvučene gumiranom plastikom visokog sjaja te s gumbima na lijevoj strani u ovom slučaju od kromiranog [[čelik]]a.
'''3G iPhone''' je revidirana inačica Apple-ovog mobilnog [[telefon]]a, najavljena na [[WWDC]] 08 konferenciji s početkom prodaje [[11.srpnja]] [[2008.]] godine. Razlike u odnosu na prvu generaciju su softverske i hardverske. 3G iPhone osim quad-band [[GSM]]-a ima i [[UMTS]] chip kao i integrirani [[GPS]] sustav navođenja i integriranom 2 Mpix kamerom kao i u prvom modelu te baterijom većeg kapaciteta. Izgledom se bitnije ne razlikuje od prve verzije, kućište je napravljeno od aluminijske legure presvučene gumiranom plastikom visokog sjaja te s gumbima na lijevoj strani u ovom slučaju od kromiranog [[čelik]]a.


Softverski je 3G [[iPhone]] znatno promjenjen, i tako dolazi sa iPhone 2.0 verzijom firmware-a. Iako će se isti taj sofver moći instalirati i na prvu verziju. Zbog razlike u hardveru neke od funkcija ne će biti moguće na starijim verzijama. iPhone fimrware 2.0 je poboljšana verzija starijih inačica pa tako sa sobom donosi sljedeće novosti i mogućnosti pri čemu se naglasak stavlja na poslovnu primjenu. [[OS X]] iPhone kako se od sad naziva operativni sustav iPhone -a donosi integraciju s [[Microsof]]tovom Exchange tehnologijom te "Push" poštu, kalendar i kontakte, kao i podršku za napredne protokole poput 802.1x , cisco verification support, kao i napredne mogućnosti "geo-tagiranja" odnosno označavanja uslikanih fotografija s točnom lokacijom pomoću ugrađenog GPS modula. Zajedno s novim 2.0 softwareom dolazi i AppStore, Apple-ova inačica repozitorija za distribuciju aplikacija, koja nudi preko 30.000 različitih igara i aplikacija za iPhone.
Softverski je 3G [[iPhone]] znatno promjenjen, i tako dolazi sa iPhone 2.0 verzijom firmware-a. Iako će se isti taj sofver moći instalirati i na prvu verziju. Zbog razlike u hardveru neke od funkcija ne će biti moguće na starijim verzijama. iPhone fimrware 2.0 je poboljšana verzija starijih inačica pa tako sa sobom donosi sljedeće novosti i mogućnosti pri čemu se naglasak stavlja na poslovnu primjenu. [[OS X]] iPhone kako se od sad naziva operativni sustav iPhonea donosi integraciju s [[Microsof]]tovom Exchange tehnologijom te "Push" poštu, kalendar i kontakte, kao i podršku za napredne protokole poput 802.1x , cisco verification support, kao i napredne mogućnosti "geo-tagiranja" odnosno označavanja uslikanih fotografija s točnom lokacijom pomoću ugrađenog GPS modula. Zajedno s novim 2.0 softwareom dolazi i AppStore, Appleova inačica repozitorija za distribuciju aplikacija, koja nudi preko 30.000 različitih igara i aplikacija za iPhone.


17 ožujka 2009 godine prikazana je i nova verzija operativnog sustava za iPhone 3.0 . Ova verzija bi trebala izaći lipnja 2009 godine. Kompatibilna je sa prvom generacijom [[iPhone]]-a uz neke restrikcije koje se tiču samog hardvera uređaja, te 3G [[iPhone]]. Najznačajnije novosti su multi-tasking odnosno pozadinski procesi koji do sada nisu bili dozvoljeni u prijašnjim verzijama, podrška za cut/copy/paste, novi univerzalni pretražnik koji istovremeno pretražuje mail poruke, tekstualne zapise, kontakte, glazbu, video itd. zvan Spotlight, mogućnost horizontalne virtualne tipkovnice, podrška za [[MMS]] , stereo Bluetooth profile te umrežavanje više telefona u [[ad-hoc]] peer 2 peer mrežu te preko 1000 novih [[API]] instrukcija pomoću kojih će programeri imati detaljniji pristup operativnom sustavu.
17 ožujka 2009 godine prikazana je i nova verzija operativnog sustava za iPhone 3.0 . Ova verzija bi trebala izaći lipnja 2009 godine. Kompatibilna je sa prvom generacijom [[iPhone]]-a uz neka ograničenja koje se tiču samog hardvera uređaja, te 3G [[iPhone]]. Najznačajnije novosti su multi-tasking odnosno pozadinski procesi koji do sada nisu bili dozvoljeni u prijašnjim verzijama, podrška za cut/copy/paste, novi univerzalni pretražnik koji istovremeno pretražuje mail poruke, tekstualne zapise, kontakte, glazbu, video itd. zvan Spotlight, mogućnost horizontalne virtualne tipkovnice, podrška za [[MMS]] , stereo Bluetooth profile te umrežavanje više telefona u [[ad-hoc]] peer 2 peer mrežu te preko 1000 novih [[API]] instrukcija pomoću kojih će programeri imati detaljniji pristup operativnom sustavu.





Inačica od 3. svibnja 2010. u 03:28

iPhone i iPhone 3G

3G iPhone je revidirana inačica Apple-ovog mobilnog telefona, najavljena na WWDC 08 konferenciji s početkom prodaje 11.srpnja 2008. godine. Razlike u odnosu na prvu generaciju su softverske i hardverske. 3G iPhone osim quad-band GSM-a ima i UMTS chip kao i integrirani GPS sustav navođenja i integriranom 2 Mpix kamerom kao i u prvom modelu te baterijom većeg kapaciteta. Izgledom se bitnije ne razlikuje od prve verzije, kućište je napravljeno od aluminijske legure presvučene gumiranom plastikom visokog sjaja te s gumbima na lijevoj strani u ovom slučaju od kromiranog čelika.

Softverski je 3G iPhone znatno promjenjen, i tako dolazi sa iPhone 2.0 verzijom firmware-a. Iako će se isti taj sofver moći instalirati i na prvu verziju. Zbog razlike u hardveru neke od funkcija ne će biti moguće na starijim verzijama. iPhone fimrware 2.0 je poboljšana verzija starijih inačica pa tako sa sobom donosi sljedeće novosti i mogućnosti pri čemu se naglasak stavlja na poslovnu primjenu. OS X iPhone kako se od sad naziva operativni sustav iPhonea donosi integraciju s Microsoftovom Exchange tehnologijom te "Push" poštu, kalendar i kontakte, kao i podršku za napredne protokole poput 802.1x , cisco verification support, kao i napredne mogućnosti "geo-tagiranja" odnosno označavanja uslikanih fotografija s točnom lokacijom pomoću ugrađenog GPS modula. Zajedno s novim 2.0 softwareom dolazi i AppStore, Appleova inačica repozitorija za distribuciju aplikacija, koja nudi preko 30.000 različitih igara i aplikacija za iPhone.

17 ožujka 2009 godine prikazana je i nova verzija operativnog sustava za iPhone 3.0 . Ova verzija bi trebala izaći lipnja 2009 godine. Kompatibilna je sa prvom generacijom iPhone-a uz neka ograničenja koje se tiču samog hardvera uređaja, te 3G iPhone. Najznačajnije novosti su multi-tasking odnosno pozadinski procesi koji do sada nisu bili dozvoljeni u prijašnjim verzijama, podrška za cut/copy/paste, novi univerzalni pretražnik koji istovremeno pretražuje mail poruke, tekstualne zapise, kontakte, glazbu, video itd. zvan Spotlight, mogućnost horizontalne virtualne tipkovnice, podrška za MMS , stereo Bluetooth profile te umrežavanje više telefona u ad-hoc peer 2 peer mrežu te preko 1000 novih API instrukcija pomoću kojih će programeri imati detaljniji pristup operativnom sustavu.


Ostala svojstva

  • UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)
  • GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
  • Wi-Fi (802.11b/g)
  • Bluetooth 2.0 + EDR

Tehničke karakteristike

  • 3,5" Display sa rezolucijom od 320X480 Px i 16M boja, sa naprednom Multi-Touch tehnologijom koja omogućava prepoznavanje komandi zadanih sa više prstiju istovremeno
  • tri različita senzora , proximity senzor koji gasi ekran u trenutku kada se telefon prinese uhu za štednju energije i spriječavanje slučajnih dodira, acceleratometer - žiroskopski senzor koji prati inklinaciju telefona i omogućava prilagodbu sadržaja na ekranu, senzor za svjetlo koji automatski prilagođava osvjetljenje ekrana sa okolnim uvijetima osvjetljenja
  • 8i 16 GB memorije
  • UMTS/HSDPA,GPRS, EDGE, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2,0, USB 2,0
  • GPS chip koji zajedno sa triangulacijom pomoću Wi-Fi i GSM repetitora tvori aGPS za detaljnije lociranje na karti
  • HTML (Safari Browser), E-mail, Exchange i Push podrška
  • 2 MP kamera
  • Google Maps, Widgets, iPod, Kalendar, Editor slika
  • Trajanje baterije: 5 sati razgovora na 3G mreži, 10 sati razgovora na 2G mreži, 300 sati na čekanju, 5 sati sufranja preko UMTS-a , 6 sati sufranja preko Wi-Fi-a, sviranje videa 7 sati, 24 sata audio reprodukcije

Vidi još

Vanjske poveznice