Pitcairnovo Otočje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
Xqbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: scn:Pitcairn
Redak 104: Redak 104:
[[ro:Insulele Pitcairn]]
[[ro:Insulele Pitcairn]]
[[ru:Острова Питкэрн]]
[[ru:Острова Питкэрн]]
[[scn:Pitcairn]]
[[se:Pitcairn]]
[[se:Pitcairn]]
[[sh:Pitkern]]
[[sh:Pitkern]]

Inačica od 6. svibnja 2010. u 00:51

Pitcairn
Pitcairn
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna: Come ye Blessed
Položaj Pitcairna
Službeni jezik engleski
Glavni grad Adamstown
Vlada britanski zavisni teritorij
Površina 325. po veličini
 - ukupno 47 km2
Stanovništvo
- ukupno (2002..) 44
Valuta [novozelandski dolar]] NZD
Vremenska zona UTC -8
Internetski nastavak pn.
Pozivni broj +64
Otok Pitcairn, otkriven 1767. (englesaki pomorac Carteret), a 1790 u siječnju naselili su ga pobunjenici sa broda Bounty i grupa Tahičana.

Pitcairn je otočna skupina u Tihom oceanu, posljednja kolonija Ujedinjenog Kraljevstva u tom području. Grupu čini četiri vulkanska otoka 2,200 kilometara udaljenih od Tahitija, od kojih je samo jedan nastanjen, otok Pitcairn (4.6 km²), ostali su: Oeno (5.1 km²), Henderson ( 31.1 km²) i Ducie (3.8 Km²; sa lagunom 4.4). Otok Pitcairn okružen je klifovima visokim 200 do 300 metara.

Povijest

Datoteka:Habitantes de Pitcairn.jpg
Stanovnici Pitcairna, 44 (2002), najmanja samostalna etnička zajednica na svijetu.

Nakon pobune na brodu Bounty, pobunjenici su se naselili na otoku Pitcairn pod vodstvom Fletchera Christiana, nakon što su sa sobom poveli grupu domorodaca sa Tahitija (muškarci: Taroamiva, Uhuu, Minarii, Teimua, Niau i Tararo; i žene Mauatua (Maimiti, engleski nazvana Isabella; pratilja i žena Fletchera Christiana, Teraura (pratilja Edwarda Younga), Tevarua (pratilja Matthewa Quintala), Teio (pratilja Williama McCoya), Tehuteatuaonoa (pratilja Isaaca Martina), Toowhaiti (u pratnji sa Tararo), Vahineatua (pratilja Johna Millsa), Fahoutu (pratilja Johna Williamsa), Tetuahitea (pratilja Williama Browna), Mareva (u pratnji sa Manarii, Teimua, i Niau), Tinafoonia (u pratnji sa Titahiti i Oha), Obuarei (pratilja Johna Adamsa) i beba Sarah).

Od pobunjenika koji su 23. siječnja 1790. došli na Pitcairn bili su Fletcher Christian, Edward Young, John Mills, William Brown, Isaac Martin, William McCoy, Matthew Quintal, John Williams i John Adams (poznat i kao Alexander Smith). Prema Johnu Adamsu nazvan je i današnji glavni grad Adamstown. Njihovi potomci i danas žive na Pitcairnu.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Pitcairnovo Otočje koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.