Kalifornijska pastrva: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Bracodbk (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 19: Redak 19:
*'''Maks.duzina''': 60 [[cm]]
*'''Maks.duzina''': 60 [[cm]]
*'''Maks. tezina''': 15 [[kg]]
*'''Maks. tezina''': 15 [[kg]]
*'''Vreme mresta''': od marta do maja
*'''Vrijeme mrijesta''': od ožujka do svibnja


== Opis i gradja ==
== Opis i gradja ==
Kalifornijska pastrva vretenasto je tela, nesto sireg nego kod [[potocna pastrva|potocne pastrve]]. Ledja su tamnozelene boje, a po bokovina se, celom duzinom, pruza šarena linija duginih boja(zbog toga je u sad nazivaju “rainbow trout”). Celo telo joj je prekriveno mrkim pegama.
Kalifornijska pastrva vretenastog je tijela, nesto sireg nego kod [[potocna pastrva | potocne pastrve]]. Ledja su tamnozelene boje, a po bokovina se, cijelom duzinom, pruza šareni linija duginih boja (zbog toga je u sad nazivaju "rainbow trout"). Cijelo tijelo joj je prekriveno mrkim pjegama.


== Navike, staniste, rasprostranjenost ==
== Navike, staniste, rasprostranjenost ==
Poreklom je iz [[Severna amerika|Severne Amerike]], gde je najrasprostranjenija u [[kalifornija|kaliforniji]], otuda joj i ime. Kod nas je donesena kos pre 1900. radi ribnjackog uzgoja, jer je otpornij ana toplu vodu od drugih vrsta(podnosi temperaturu do 25 stupnjeva). Kasnije je njome poribljen colokupan pastrmski region, gde se odlicno snasla, posebno u [[jezera|jezerima]]. Preferira mirnije delove [[reka]], sa dubljom vodom, a najvise voli jezera. U njima dostize i do 15 kg tezine. Kao mala hrni se planktonom i sitnim vodenim zivotinjama, a kasnije prelazi na krupniju hranu, prvenstveno ribe, ali ne izbegava ni [[rakovi|rakove]] i [[insekti|insekte]]. Kod nas je postala gornja karika lanca ishrane, i u svom okruzenju napada sve sto se krece.
Porijeklom je iz [[Sjeverna amerika | Sjeverne Amerike]], gdje je najrasprostranjenija u [[kalifornija | kaliforniji]], otuda joj i ime. Kod nas je donesena kos prije 1900. radi ribnjackog uzgoja, jer je otpornija na toplu vodu od drugih vrsta (podnosi temperaturu do 25 stupnjeva). Kasnije je njome poribljene colokupan pastrmskim regiji, gdje se odlicno snasla, posebno u [[jezera | jezerima]]. Preferira mirnije dijelove [[rijeka]], sa dubljom vodom, a najvise voli jezera. U njima dostize i do 15 kg tezine. Kao mala hrni se planktonom i sitnim vodenim životinjama, a kasnije prelazi na krupniju hranu, prvenstveno ribe, ali ne izbjegava ni [[rakovi | rakove]] i [[insekti | insekte]]. Kod nas je postala gornja povezati lanca prehrane, iu svom okruzenju napada sve sto se krece.


== Razmnozavanje==
== Razmnozavanje==
Kalifornijska pastrva se mresti pocetkom proleca, u martu i aprilu, a ponekad i u maju, u zavisnosti od temperaturnih uslova. U vreme mresta boje joj postaju jos izrazenije, posebnokod muzjaka. U to vreme menja i boju mesa i dobija jaci miris. Zenka nema veliku plodnost, i polaze oko 2.000 jajašaca [[ikra|ikre]], retko vise, a polaze ih na dublja mesta sa kamenitom dnom, gde ih lepi za podvodno kamenje, sa kojega prethodno oklanja naslage pokreima repa. Polnu je zrelost dostize izmedu druge i trece godine pri duzini nesto vecoj od 20[[cm]].
Kalifornijska pastrva se mrijesti početkom proljeća, u ožujku i travnju, a ponekad iu svibnju, ovisno od temperaturnih uvjeta. U vrijeme mrijesta boje joj postaju jos izrazenije, posebno kod muzjaka. U to vrijeme mijenja i boju mesa i dobiva jaci miris. Zenka nema veliku plodnost, i polaze oko 2.000 jajašaca [[ikra | ikre]], rijetko vise, a polaze ih na dublja mjesta s kamenitom dnom, gdje ih pridržavaju podvodno kamenje, sa kojega prethodno oklanja naslage pokretima repa. Spolnu je zrelost dostiže izmedu druge i trece godine pri duzini nesto vecoj od 20 [[cm]].


== Референце ==
== Reference==
*[http://www.pecaros.in.rs/index_files/Page3774.htm Kalifornijska pastrva]
*[http://www.pecaros.in.rs/index_files/Page3774.htm Kalifornijska pastrva]



Inačica od 9. svibnja 2010. u 09:17

{{{naziv}}}
Sistematika
Carstvo: -{Animalia}-
Koljeno: -{Chordata}-
Razred: -{Actinopterygii}-
Red: -{Siluriformes}-
Porodica: {Salmonidae}-
Rod: -{Parasalmo}-
Raspon

Kalifornijska pastrva ({Lat| Phoxinus phoxinus })je siroko rasprostranjena riba iz familije Salmonidae.

  • Lokalni nazivi:
  • Maks.duzina: 60 cm
  • Maks. tezina: 15 kg
  • Vrijeme mrijesta: od ožujka do svibnja

Opis i gradja

Kalifornijska pastrva vretenastog je tijela, nesto sireg nego kod potocne pastrve. Ledja su tamnozelene boje, a po bokovina se, cijelom duzinom, pruza šareni linija duginih boja (zbog toga je u sad nazivaju "rainbow trout"). Cijelo tijelo joj je prekriveno mrkim pjegama.

Navike, staniste, rasprostranjenost

Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, gdje je najrasprostranjenija u kaliforniji, otuda joj i ime. Kod nas je donesena kos prije 1900. radi ribnjackog uzgoja, jer je otpornija na toplu vodu od drugih vrsta (podnosi temperaturu do 25 stupnjeva). Kasnije je njome poribljene colokupan pastrmskim regiji, gdje se odlicno snasla, posebno u jezerima. Preferira mirnije dijelove rijeka, sa dubljom vodom, a najvise voli jezera. U njima dostize i do 15 kg tezine. Kao mala hrni se planktonom i sitnim vodenim životinjama, a kasnije prelazi na krupniju hranu, prvenstveno ribe, ali ne izbjegava ni rakove i insekte. Kod nas je postala gornja povezati lanca prehrane, iu svom okruzenju napada sve sto se krece.

Razmnozavanje

Kalifornijska pastrva se mrijesti početkom proljeća, u ožujku i travnju, a ponekad iu svibnju, ovisno od temperaturnih uvjeta. U vrijeme mrijesta boje joj postaju jos izrazenije, posebno kod muzjaka. U to vrijeme mijenja i boju mesa i dobiva jaci miris. Zenka nema veliku plodnost, i polaze oko 2.000 jajašaca ikre, rijetko vise, a polaze ih na dublja mjesta s kamenitom dnom, gdje ih pridržavaju podvodno kamenje, sa kojega prethodno oklanja naslage pokretima repa. Spolnu je zrelost dostiže izmedu druge i trece godine pri duzini nesto vecoj od 20 cm.

Reference