Razlika između inačica stranice »Kalifornijska pastrva«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
*'''Maks.duzina''': 60 [[cm]]
*'''Maks. tezina''': 15 [[kg]]
*'''VremeVrijeme mrestamrijesta''': od martaožujka do majasvibnja
 
== Opis i gradja ==
Kalifornijska pastrva vretenastovretenastog je telatijela, nesto sireg nego kod [[potocna pastrva | potocne pastrve]]. Ledja su tamnozelene boje, a po bokovina se, celomcijelom duzinom, pruza šarenašareni linija duginih boja (zbog toga je u sad nazivaju “rainbow"rainbow trout”trout"). CeloCijelo telotijelo joj je prekriveno mrkim pegamapjegama.
 
== Navike, staniste, rasprostranjenost ==
PoreklomPorijeklom je iz [[SevernaSjeverna amerika |Severne Sjeverne Amerike]], gdegdje je najrasprostranjenija u [[kalifornija | kaliforniji]], otuda joj i ime. Kod nas je donesena kos preprije 1900. radi ribnjackog uzgoja, jer je otpornijotpornija anana toplu vodu od drugih vrsta (podnosi temperaturu do 25 stupnjeva). Kasnije je njome poribljenporibljene colokupan pastrmskipastrmskim regionregiji, gdegdje se odlicno snasla, posebno u [[jezera | jezerima]]. Preferira mirnije delovedijelove [[rekarijeka]], sa dubljom vodom, a najvise voli jezera. U njima dostize i do 15 kg tezine. Kao mala hrni se planktonom i sitnim vodenim zivotinjamaživotinjama, a kasnije prelazi na krupniju hranu, prvenstveno ribe, ali ne izbegavaizbjegava ni [[rakovi | rakove]] i [[insekti | insekte]]. Kod nas je postala gornja karikapovezati lanca ishraneprehrane, i uiu svom okruzenju napada sve sto se krece.
 
== Razmnozavanje==
Kalifornijska pastrva se mrestimrijesti pocetkompočetkom prolecaproljeća, u martuožujku i aprilutravnju, a ponekad iiu u majusvibnju, u zavisnostiovisno od temperaturnih uslovauvjeta. U vremevrijeme mrestamrijesta boje joj postaju jos izrazenije, posebnokodposebno kod muzjaka. U to vremevrijeme menjamijenja i boju mesa i dobijadobiva jaci miris. Zenka nema veliku plodnost, i polaze oko 2.000 jajašaca [[ikra | ikre]], retkorijetko vise, a polaze ih na dublja mestamjesta sas kamenitom dnom, gdegdje ih lepi zapridržavaju podvodno kamenje, sa kojega prethodno oklanja naslage pokreimapokretima repa. PolnuSpolnu je zrelost dostizedostiže izmedu druge i trece godine pri duzini nesto vecoj od 20 [[cm]].
 
== Референце Reference==
*[http://www.pecaros.in.rs/index_files/Page3774.htm Kalifornijska pastrva]
 
45

uređivanja

Navigacijski izbornik