Stjepan II., papa: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Escarbot (razgovor | doprinosi)
JhsBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: yo:Pope Stephen II
Redak 74: Redak 74:
[[vi:Giáo hoàng Stêphanô II]]
[[vi:Giáo hoàng Stêphanô II]]
[[war:Papa Esteban II]]
[[war:Papa Esteban II]]
[[yo:Pope Stephen II]]
[[zh:教宗斯德望二世]]
[[zh:教宗斯德望二世]]

Inačica od 19. svibnja 2010. u 21:02

U službenim izvorima Svete stolice koji prethode 1961. godini ovaj je papa bio nazivan Stjepan III., a njegov je prethodnik nazivan Stjepan II. Vidi pojašnjenje u članku Stjepan (II.).

Predložak:Infokutija papa Stjepan II. († 27. travnja 757.) je bio papa od 752. do 757. Na službu je izabran nakon brze smrti njegovog prethodnika koji je također uzeo ime Stjepan, a umro je nakon samo četiri dana u službi, bez da je zaređen za biskupa.

Neposredno prije njegova stupanja u službu Langobardi su 751. zauzeli Ravennu, sjeverno od Rima, bivše središte bizantskog egzarhata na Zapadu, te počeli prijetiti i samom Rimu. Iz Carigrada nije stizala nikakva pomoć, jer je i sam Bizant bio pritisnut, s jedne strane borbama s arapskom dinastijom Abasida, a s druge strane obranom od Bugara. Usto, ni odnosi između papa i bizantskih careva nisu tada bili najbolji.

Stjepan se tada obratio za pomoć Pipinu Malom, koji je nedavno okrunjen za franačkoga kralja. Sam je papa otputovao u Pariz kako bi osobno molio za pomoć. 6. siječnja 754. ponovno je posvetio Pipina za kralja, a Pipin je zauzvrat preuzeo ulogu zaštitnika Crkve, te su se on i njegovi sinovi obvezali da će štititi Rim i okolne zemlje. To je tzv. Pipinova darovnica kojom je u stvarnosti udaren temelj Papinske države.

Pipin je dvaput provalio u Italiju kako bi riješio problem Langobarda, te zemlju između Rima i Ravenne predao papi, premda je langobardske kraljeve ostavio na vlasti u njihovu kraljevstvu.