EBay: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
m Uklonjena promjena suradnika 78.0.237.195, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Ptbotgourou
Redak 48: Redak 48:
== Podrška ==
== Podrška ==
eBay je razvio efikasnu online podršku i svoje korisnike upućuje na učlanjenje u svoj Paypal sistem koji predstavlja najsigurniji i najbrži način plaćanja diljem svijeta. eBay kupci i prodavatelji putem Paypala uživaju sto postotnu zaštitu od eventualnih prijevara.
eBay je razvio efikasnu online podršku i svoje korisnike upućuje na učlanjenje u svoj Paypal sistem koji predstavlja najsigurniji i najbrži način plaćanja diljem svijeta. eBay kupci i prodavatelji putem Paypala uživaju sto postotnu zaštitu od eventualnih prijevara.
Sustav paypal međutim nije u potpunosti iskoristiv zbog toga što ne omogućava naplatu i prodaju u mnoštvu zemalja.Hrvatska je među mnogobrojnim zemljama u kojima možete kupovati preko Paypala.
Sustav paypal međutim nije u potpunosti iskoristiv zbog toga što ne omogućava naplatu i prodaju u mnoštvu zemalja među koje spada i Hrvatska te okolne zemlje.


== Prijevare ==
== Prijevare ==

Inačica od 7. lipnja 2010. u 02:54

Ovo je glavno značenje pojma EBay. Za singl Weird Ala Yankovica pogledajte eBay (pjesma).
eBay Inc.
eBay
Vrsta Dioničko društvo
Osnovana 1995
Osnivač(i) Pierre Omidyar
Sjedište San José, SAD
San José, SAD
Predsjednik Meg Whitman
Pierre Omidyar
John Donahoe
Proizvodi aukcije
banke
VoIP
Broj zaposlenih 11.000 (2006)
Web stranica http://www.ebay.com
eBay u San José-u

eBay pruža online uslugu aukcijske kupnje i prodaje. Osim originalne i glavne web stranice u SAD-u, eBay je osnovao svoje stranice u mnogim drugim zemljama kao što su: Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Italija, Poljska, Velika Britanija. Hrvatska eBay stranica još ne postoji.

Povijest

Pierre Omidyar

Ideja o eBay-u počela je 1995. godine, kada je Pierre Omidyar napravio web site originalno nazvan “AuctionWeb” i na njemu objavio kako stavlja na aukciju pokvareni laser. Nije očekivao kako će uopće prodati laser, ali on je postigao cijenu od $14.83. Uskoro je nastao eBay, skraćeno od “Echo Bay” i 1998. godine www.ebay.com je krenuo u javnost.

Aukcije

Auction-style – dopušta prodavaču da ponudi jednu ili više stvari za prodaju na određen broj dana.

Fixed Price – dopušta prodavaču da punudi jednu ili više stvari na prodaju po “buy it now” cijeni. Kupci koji pristanu platiti tu cijenu automatski “pobjeđuju” na toj aukciji.

Dutch Auctions – prodavač može ponuditi dvije ili više identičnih stvari u istoj aukciji. Kupci se mogu natjecati za totalni broj ponuđenih stvari.

Podrška

eBay je razvio efikasnu online podršku i svoje korisnike upućuje na učlanjenje u svoj Paypal sistem koji predstavlja najsigurniji i najbrži način plaćanja diljem svijeta. eBay kupci i prodavatelji putem Paypala uživaju sto postotnu zaštitu od eventualnih prijevara. Sustav paypal međutim nije u potpunosti iskoristiv zbog toga što ne omogućava naplatu i prodaju u mnoštvu zemalja među koje spada i Hrvatska te okolne zemlje.

Prijevare

Prijevare su vrlo rijetke upravo zbog toga što eBay stalno razvija nove programe zaštite svoje zajednice, a eventualne prijevare u pravilu se dešavaju tek učlanjenim sudionicima koji nemaju dovoljan broj prodanih odnosno kupljenih stvari odnosno sto postotan feedback. Članovi početnici nemaju jasnu viziju i stav što zapravo žele i očekuju od eBaya, a takvi članovi nerijetko uopće niti nemaju raspoloživ novac da kupljenu stvar uopće i plate. Prva i osnovna stvar je da iskusni eBay članovi kupuju od članova koji imaju vrlo velik broj prodanih stvari, odnosno sto postotan feedback. Član koji ima loš feedback nije poželjan u eBay zajednici i svaki član koji sumnja u njegovu poslovnost može ga prijaviti eBayu i eBay će ga sankcionirati. Članovima koji više puta pobjede na aukcijama a ne plate te stvari, prodavatelj će im poslati Unpaid item strike što na kraju rezultira suspendiranjem sa eBaya. Nakon svake tansakcije, i kupac i prodavač imaju mogućnost ocijenti jedan drugoga te na taj način pridonose sigurnosti eBay zajednice. Kupci odnosno prodavatelji mogu ostaviti “pozitivnu,” “negativnu” ili “neutralnu” ocjenu s komentarom.

Zabranjene stvari

Vanjske poveznice