Antarktički zovoj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 16: Redak 16:
''P. desolata banksi''
''P. desolata banksi''
}}
}}
'''Antarktičkii prion''' (lat. ''Pachyptila desolata'') je vrsta [[morske ptice]] iz roda [[Pachyptila]]. Ima tri podvrste koje se razlikuju po dužini repa i kljuna, te rasponu krila. Živi u južnom [[ocean]]u. Hrani se [[zooplankton]]om, [[rakovi]]ma, [[kozice|kozicama]], [[riba]]ma i [[lignja]]ma. Duga je 28 cm, a ima raspon [[krila]] 58-66 cm. Teška je 150-160 grama. Plavosive je boje. Rep je siv, a ima crn vrh. Ova ptica je jako društvena i često se viđa u velikim jatima. Procijenjena populacija ove ptice je 15 000 000 jedinki.
'''Antarktički prion''' (lat. ''Pachyptila desolata'') je vrsta [[morske ptice]] iz roda [[Pachyptila]]. Ima tri podvrste koje se razlikuju po dužini repa i kljuna, te rasponu krila. Živi u južnom [[ocean]]u. Hrani se [[zooplankton]]om, [[rakovi]]ma, [[kozice|kozicama]], [[riba]]ma i [[lignja]]ma. Duga je 28 cm, a ima raspon [[krila]] 58-66 cm. Teška je 150-160 grama. Plavosive je boje. Rep je siv, a ima crn vrh. Ova ptica je jako društvena i često se viđa u velikim jatima. Procijenjena populacija ove ptice je 15 000 000 jedinki.





Inačica od 7. lipnja 2010. u 08:22

Pachyptila desolata
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Procellariiformes
Porodica: Procellariidae
Rod: Pachyptila
Vrsta: P. desolata
Dvojno ime
Pachyptila desolata
(Gmelin, 1789)
Raspon
Podvrste
P. desolata desolata (Gmelin, 1789)

P. desolata altera
P. desolata banksi

Antarktički prion (lat. Pachyptila desolata) je vrsta morske ptice iz roda Pachyptila. Ima tri podvrste koje se razlikuju po dužini repa i kljuna, te rasponu krila. Živi u južnom oceanu. Hrani se zooplanktonom, rakovima, kozicama, ribama i lignjama. Duga je 28 cm, a ima raspon krila 58-66 cm. Teška je 150-160 grama. Plavosive je boje. Rep je siv, a ima crn vrh. Ova ptica je jako društvena i često se viđa u velikim jatima. Procijenjena populacija ove ptice je 15 000 000 jedinki.


Razmnožavanje

Sezona gniježdenja počinje u srpnju ili kolovozu. Ove ptice gnijezde se u kolonijama, te postavljaju jedno jaje iz kojega se izlegne ptić za 44-46 dana. Mužjak i ženka prave gnijezdo, te se brinu za ptića koji se ne razlikuje puno od roditelja. Ptić napušta roditelje za 45-55 dana, kad nauči letjeti i postane samostalan. Nakon završetka sezone gniježdenja, sve ptice napuštaju koloniju.

Vanjske poveznice