Radoš i Drago Bulatović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m pravopis
→‎Zanimljivost: "iako Crnogorac po nacionalnosti" - nepotrebna za enciklopediju prozivka
Redak 8: Redak 8:


==Zanimljivost==
==Zanimljivost==
Komita Drago Bulatović je djed Predraga Bulatovića, crnogorskog političara <ref>[http://www.blogovanje.com/MontenegroHistory/komentari.php?id=227 Novak Adžić o crnogorskim komitama u obitelji Bulatović]</ref>. Iako [[Crnogorac]] po nacionalnosti, Predrag Bulatović se [[2006.]] stavio na čelo Pokreta za zajedničku državu Crne Gore i Srbije koji je na referendumu izgubio.
Komita Drago Bulatović je djed Predraga Bulatovića, crnogorskog političara <ref>[http://www.blogovanje.com/MontenegroHistory/komentari.php?id=227 Novak Adžić o crnogorskim komitama u obitelji Bulatović]</ref>. [[Predrag Bulatović]] je bio lider [[Socijalistička narodna partija Crne Gore|Socijalističke narodne partije Crne Gore]] i pro-srpske opozicije, [[2006.]] godine na čelu opcije za zajedničku državu sa Srbije koji je na referendumu poražen, osvojivši 44.6% glasova.


{{glavni|Referendum o neovisnosti Crne Gore 2006.}}
{{glavni|Referendum o neovisnosti Crne Gore 2006.}}

Inačica od 13. lipnja 2010. u 00:31

Drago i Radoš Bulatović, rođena braća, posljednji crnogorski komiti ubijeni 8. ožujka 1929. godine.

Drago je rođen 1876. godine u Smailagića polju (Kolašin) i skupa s Radošem je komitovao neprekidno od 1917. godine, najprije protiv austro-ugarske a od 1918. i protiv srpske okupacije Kraljevine Crne Gore.

Djelatno područje im je bio planinski teritorij između Kolašina i Nikšića. Braća Bulatović su odbijala pozive za predaju u zamjenu za amnestiju. Ucjenjeni su od strane vlasti Kraljevine SHS na 100.000 dinara.[1]

Ubijeni su u selu Ravni, pokraj Manastira Morača, nakon što su u opkoljeni kući dva dana pružali očajnički otpor postrojbi žandarmerije.

Zanimljivost

Komita Drago Bulatović je djed Predraga Bulatovića, crnogorskog političara [2]. Predrag Bulatović je bio lider Socijalističke narodne partije Crne Gore i pro-srpske opozicije, 2006. godine na čelu opcije za zajedničku državu sa Srbije koji je na referendumu poražen, osvojivši 44.6% glasova.

Izvori