Sturmmann: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m + kategorija "Činovi SA-a" (HotCat)
Xqbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: no:Sturmmann
Redak 26: Redak 26:


[[en:Sturmmann]]
[[en:Sturmmann]]
[[fi:Sturmmann]]
[[fr:Sturmmann]]
[[fr:Sturmmann]]
[[lt:Šturmmanas]]
[[ja:親衛隊上等兵]]
[[ja:親衛隊上等兵]]
[[lt:Šturmmanas]]
[[no:Sturmmann]]
[[pl:Sturmmann]]
[[pl:Sturmmann]]
[[pt:Sturmmann]]
[[pt:Sturmmann]]
[[ru:Штурмманн]]
[[ru:Штурмманн]]
[[fi:Sturmmann]]
[[sv:Sturmmann]]
[[sv:Sturmmann]]
[[tr:Sturmmann]]
[[tr:Sturmmann]]

Inačica od 13. lipnja 2010. u 22:49

Oznaka čina SS-Sturmmanna

Sturmmann (hrvatski: jurišni vojnik) bio je paravojni nacistički čin, stvoren 1921. Čin Sturmmann rabio je Sturmabteilung i Schutzstaffel.

Riječ je nastala za vrijeme Prvoga svjetskog rata, kada je Sturmmann označavao vojnika u njemačkim udaračkim satnijama "Udarne trupe".

Stvaranje

Nakon njemačkog poraza 1918., Sturmmann je postao paravojni čin Freikorpsa, organizaciji njemačkih vojnih veterana Prvoga svjetskog rata, koji su se protivili Vajmarskoj Republici i Versajskom sporazumu.

1921. Sturmmann je postao paravojni naslov privatne vojske Nacističke stranke, Sturmabteilunga (SA, hrvatski: Jurišni odred). Sturmmann je, kasnije, postao osnovni čin svake nacističke organizacije, ali je najviše povezan s činovima SA-a i činovima SS-a.

Čin Sturmmann nosili su oni pripadnici SA-a i SS-a koji su služili organizaciji pola godine i pokazali osnovne mogućnosti i sposobnosti.

Uporaba

SS-Sturmmann služi u koncentracijskom logoru Mauthausenu

Sturmmann je bio viši čin od Manna, osim u SS-u, gdje je bio viši od čina SS-Obermann|Obermanna]] koji je stvoren 1942. U organizacijama gdje se nije rabio čin Mann (kao Nacionalsocijalistički motociklistički odred), čin Sturmmanna odgovarao je činu vojnika i nije nosio nikakve oznake na kolarnoj oznaci čina.

U Waffen SS-u, Sturmmann je bio viši čin od Oberschützea. Čin Sturmmanna bio je niži u SS-u i SA-u od čina Rottenführera. Obilježje Sturmmanna sastojalo se od crnoga praznog polja s jednom srebrnom linijom. Boja siva uniforma Sturmmanna imala je oznaku čina Gefreitera.

Posljeratno nasljeđe

Pred kraj Drugog svjetskog rata, Sturmmann je prestao postojati u nacističkim organizacijama, no riječ se sačuvala do današnjih dana. Danas, izraz Sturmmann odgovara članu neonacističke paravojne organizacije. U rijetkim slučajevima je i njemačka posljeratna vojska rabila riječ Sturmmann.