OFK Beograd: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: ro:OFK Belgrad
Redak 72: Redak 72:
[[pl:OFK Belgrad]]
[[pl:OFK Belgrad]]
[[pt:Omladinski Fudbalski Klub Beograd]]
[[pt:Omladinski Fudbalski Klub Beograd]]
[[ro:OFK Beograd]]
[[ro:OFK Belgrad]]
[[ru:ОФК (футбольный клуб, Белград)]]
[[ru:ОФК (футбольный клуб, Белград)]]
[[sh:OFK Beograd]]
[[sh:OFK Beograd]]

Inačica od 15. lipnja 2010. u 07:48

OFK Beograd
Nadimak Romantičari
Osnovan 1911.
Igralište Omladinski stadion
Kapacitet 20.000
Trener Nepoznata kratica »S« Dejan Đurđević
Liga Superliga Srbije
2008./09. Superliga Srbije, 11.
Domaći dres
Gostujući dres

OFK Beograd nasljednik je predratnog Beograd sport kluba (BSK), najboljeg kluba Srbije i Jugoslavije u periodu između 1923. godine, kad je održano prvo nogometno prvenstvo, do 1941. BSK je u tom periodu osvojio pet prvenstava.

Poslije Drugog svjetskog rata grupa ljudi koja je činila BSK je 15. veljače 1945. osnovala Nogometni klub "Metalac".

Ovo ime klub je nosio do 1950, kad je vraćeno staro ime BSK, ali već 1957. ime je preinačeno u OFK (Omladinski nogometni klub) Beograd, kako bi se klub približio gradu i stekao više navijača.

Od početka "drugog života" klub je imao dosta uspjeha. Već 1953. osvojen je prvi Kup Jugoslavije, a 1955. uspjeh je ponovljen. Još dva Kupa osvojena su 1962. i 1966. Bilo je to najslavnije vrijeme OFK Beograda, kad su nogometaši ovog kluba zbog lijepe i atraktivne igre stekli nadimak "romantičari": Najveći uspjeh na europskoj sceni je plasman u polufinale Kupa osvajača Kupova u sezoni 1962/63. "Romantičari" su u polufinalu poraženi od engleskog Tottenhama, kasnije i osvajača ovog natjecanja.

Polovicom 70-ih OFK Beograd zapada u krizu, koja kulminira ispadanjem u Drugu ligu, gdje klub provodi skoro tijekom cijelih '80-ih godina. Ipak, u tom razdoblju su bili dovoljno u 1. ligi da se vidilo da od negdašnjeg "romantičarskog" nogometa nije ostalo ništa. Štaviše, tih se sezona OFK Beograd dospio "proslaviti" time što je na jednoj utakmici, jedan njegov igrač divljački slomio nogu igraču splitskog Hajduka Blažu Sliškoviću (igraču poznatom kao nogometnom umjetniku), nakon što su mu od početka utakmice igrači OFK Beograda "nasrtali na cjevanice, gležnjeve i koljena" [1].

OFK Beograd se u Prvu ligu vraća 1991. i odmah korača starim stazama. "Romantičari" su izborili plasman u UEFA kup, ali zbog sankcija prema srpsko-crnogorskoj federaciji nisu opet izašli na veliku europsku scenu. Godine sankcija protekle su u borbi za opstanak u gornjem dijelu tabele.

U ljeto 1997. dolazi do velike krize rukovodstva. Klub napušta stari kadar, a dolaze mlađi i poletniji. Rezultati brzo postaju vidljivi i OFK Beograd iz godine u godinu se približava vrhu.

U prvim godinama novog stoljeća "romantičari" se redovno nalaze među četiri najbolja tima, a 2004. stižu i do polufinala Intertoto kupa u kome su poraženi od Atletica iz Madrida.

Najbolji igrači

Izvori

  1. Predložak:Bs icon BH Dani Miljenko Jergović: Nogometni lomovi, 15. listopada 1999.