Chemnitz: razlika između inačica

Koordinate: 50°49′N 12°55′E / 50.817°N 12.917°E / 50.817; 12.917
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Almabot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: pnb:چیمنتز
Xqbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: lmo:Chemnitz
Redak 84: Redak 84:
[[la:Chemnicium]]
[[la:Chemnicium]]
[[lb:Chemnitz]]
[[lb:Chemnitz]]
[[lmo:Chemnitz]]
[[lt:Chemnicas]]
[[lt:Chemnicas]]
[[lv:Hemnica]]
[[lv:Hemnica]]

Inačica od 16. lipnja 2010. u 20:44

Chemnitz
Chemnitz
Grb grada Chemnitz
Koordinate: 50°49′N 12°55′E / 50.817°N 12.917°E / 50.817; 12.917
Država Njemačka
Savezna država Zastava Saske Saska
Gradonačelnik Barbara Ludwig (CDU)
Površina 220,85 km2
Nadmorska visina 296 m
Stanovništvo 241.504 (30. rujna 2008.)
Gustoća stanovništva 1094 stan./km2
Službena stranica chemnitz.de
Karta
Chemnitz na zemljovidu Njemačke
Chemnitz
Chemnitz
Položaj grada na karti Njemačke

Chemnitz (češki: Saská Kamenice, lužičkosrpski: Kamjenica) grad je na istoku Njemačke, u saveznoj pokrajini Saskoj. Chemnitz je treći grad po veličini u Saskoj i značajan industrijski centar. U doba Istočne Njemačke zvao se Karl-Marx-Stadt (grad Karla Marxa).

Povijest

Na području grada u ranom je srednjem vijeku nastalo slavensko naselje Kamienica. Godine 1143. osnovan je benediktinski samostan. Oko samostana se formirao grad kojem je car Fridrik I. Barbarossa 1170. dao prava slobodnog kraljevskog grada. Od srednjeg se vijeka u gradu razvija proizvodnja tekstila u kojoj je radila trećina stanovništva. U 19. stoljeću grad postaje značajan industrijski centar (zvan "Saski Manchester"). Postojala je i rafinerija nafte. Grad je pretrpio jako bombardiranje u Drugom svjetskom ratu, u savezničkoj operaciji Thunderclap 1945., u sklopu koje su bombardirani saski gradovi Leipzig, Dresden i Chemnitz.

Nakon rata, grad je postao dio Istočne Njemačke, u kojoj se sporo obnavlja te se grade zgrade u socijalističkom stilu. Godine 1953. grad je preimenovan u Karl-Marx-Stadt i to je ime zadržao do pada komunizma i ujedinjenja Njemačke 1990. Nakon ujedinjenja, grad se brže gospodarski razvija od ostatka bivše Istočne Njemačke, te je nakon 2000. Chemnitz među njemačkim gradovima s najvišom stopom gospodarskog razvitka. Problem je izrazito niska stopa rodnosti; smatra se da Chemnitz ima najnižu stopu rodnosti na svijetu.[1]

Zemljopis

Chemnitz je, uz Leipzig i Dresden, jedan od najvećih gradova Saske. Nalazi se u blizini granice sa Češkom, u saskoj rudarsko-industrijskoj regiji u podnožju Rudne gore (njem. Erzgebirge), koja je vrlo bogata rudama i temelj je industrijskog razvoja. Kroz grad protječe rijeka Chemnitz.

Znamenitosti

S obzirom da se grad zvao Karl-Marx-Stadt, najvažnije turističke znamenitosti vezane su uz socijalističku povijest grada i bivše Istočne Njemačke. Turiste najviše privlači velika bista Karla Marxa koja i danas postoji u gradu. Značajna je stara gradska vijećnica s renesansnim portalom. Postoji muzej industrije koji je dio zaštićene Europske industrijske baštine (ERIH). Godine 2007. u bivšoj je zgradi banke otvoren muzej Gunzenhauser.

Izvori

Vanjske poveznice

Ostali projekti

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Chemnitz