Codex Gigas: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Codex Gigas (eng. Giant book) je rukopis nastao početkom 13. stoljeća u Benediktinskom samostanu u selu Podlažice (Češka Republika). Zadnje godine [[(1648.)]] [[Tridesetogodišnjeg rata]] zaplijenjena od strane švedske vojske i danas se nalazi u švedskoj nacionalnoj knjižnici u [[Stockholmu]]. Poznata je pod nazivom "vražja Biblija" zbog velike ilustracije vraga unutar knjige.
'''''Codex Gigas''''' (eng. Giant book) je rukopis nastao početkom 13. stoljeća u Benediktinskom samostanu u selu Podlažice (Češka Republika). Zadnje godine [[(1648.)]] [[Tridesetogodišnjeg rata]] zaplijenjena od strane švedske vojske i danas se nalazi u švedskoj nacionalnoj knjižnici u [[Stockholmu]]. Poznata je pod nazivom "vražja Biblija" zbog velike ilustracije vraga unutar knjige.


== Izgled ==
== Izgled ==

Inačica od 20. lipnja 2010. u 23:59

Codex Gigas (eng. Giant book) je rukopis nastao početkom 13. stoljeća u Benediktinskom samostanu u selu Podlažice (Češka Republika). Zadnje godine (1648.) Tridesetogodišnjeg rata zaplijenjena od strane švedske vojske i danas se nalazi u švedskoj nacionalnoj knjižnici u Stockholmu. Poznata je pod nazivom "vražja Biblija" zbog velike ilustracije vraga unutar knjige.

Izgled

Codex sadrži drvene korice i prekrivena je kožom. Ima zastrašujuće dimenzije: 92 cm visoka, 50 cm široka i 22 cm debela. Najveći je srednjovjekovni rukopis koji je u početku imao 320 pergamenih listova, no kasnije su neke od tih stranica uklonjene. Danas on sadrži 310 pergamentnih listova koji su možda napravljeni od teleće kože. Teška je približno 75 kg.

Povijest

Vjeruje se da je Codex nastao u benediktinskom samostanu u selu Podlažice blizu Chrudima koji je uništen u 15. stoljeću. Zadnja evidencija je zabilježena 1229. godine. Kasnije je bio obećan cistercitskom samostanu, a onda ga je kupio benediktinski samostan u Břevnovu. U periodu od 1477.-1593. se čuvala u samostanu u Broumovu dok nije prebačena u Prag 1594. da bude dio kolekcije cara Rudolfa II..

Sadržaj

Rukopis obuhvaća iluminacije sa 5 boja: crvena, plava, žuta, zelena i zlatna. Velika slova su savršeno osvijetljena, često preko cijele stranice. Codex je jedinstven po tome što ne pokazuje znakove starosti, bolesti i to dovodi do zaključka da je cijela knjiga napisana u vrlo kratkom vremenu. Znanstvenici sumnjaju da je Codex Gigas napisan u kratkom vremenu, već da je za to potrebno čak 20 godina. Inače prazna 577. stranica sadrži jedinstvenu sliku vraga koja je visoka 50 cm.

Legenda

Postoji jedna legenda koja opisuje nastanak Codex Gigasa. Prema legendi, jedan redovnik je zbog prekršenog redovničkog zavjeta osuđen da bude živ zazidan. Kako bi izbjegao tu okrutnu kaznu obećao je da će u jednoj noći napisati knjigu koja će proslaviti taj samostan. Oko ponoći se uvjerio da neće moći obaviti taj zadatak pa je zatražio pomoć, ne od Boga, već od palog arkanđela Lucifera. U svojoj molitvi mu je ponudio svoju dušu u zamjenu za njegovu pomoć u stvaranju knjige. Vrag je dovršio knjigu te je redovnik iz zahvalnosti naslikao njegov lik na 577. stranici. Unatoč legendi, Codex Gigas nije zabranjen od strane inkvizicije, već su je proučavali mnogi znanstvenici.