Memfis: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: jv:Memphis, Mesir
Xqbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: la:Memphis
Redak 48: Redak 48:
[[jv:Memphis, Mesir]]
[[jv:Memphis, Mesir]]
[[ko:멤피스 (이집트)]]
[[ko:멤피스 (이집트)]]
[[la:Memphis]]
[[lt:Memfis]]
[[lt:Memfis]]
[[nl:Memphis (Egypte)]]
[[nl:Memphis (Egypte)]]

Inačica od 28. lipnja 2010. u 03:37

Hijeroglifi u Memfisu u prvom planu; skulptura Ramzesa II. u pozadini

Memfis je bio egipatska prijestoljnica u doba Stare države[1] od njenog osnutka sve do oko 1300 pr. Kr. Njegovo drevno egipatsko ime bilo je „Ineb Hedj“ (Bijele zidine), dok je naziv „Memfis“ grčka izvedenica koja vuče korjene od piramide Men-nefer koju je izgradio Pepi I. iz VI. dinastije. U blizini se nalazi moderni grad Mit-Rahineh, smješten južno od Karia, dok se ruševine nalaze 19 km južno na zapadnoj obali Nila.

Grad je osnovan oko 3100. pr. Kr. u doba Menesa iz Tanisa[1], koji je ujedinio dva egipatska kraljevstva. Memfis je tada imao oko 30.000 stanovnika, što ga je činilo jednim od najvećih naselja tog vremena. Vrhunac je dosegnut pod VI. dinastijom i razvojem kulta Ptah, dok mu značaj opada nakon što se pod XVIII. dinastijom uzdiže grad Teba. Ponovni procvat grad doživljava pod vladavinom perzijskih satrapa, no ponovo gubi na značaju u 4. stoljeću pr. Kr. nakon osnivanja Aleksandrije, koja je zadržala status najvažnijeg grada i u rimsko doba. Memfis je ostao drugi najznačajniji grad Egipta sve do uspostavljanja Al Fustata (ili Fostata) 641. godine. Nakon toga, grad biva uglavnom napušten a njegovi kameni ostaci postali su izvorom građevinskog materijala za obližnja naselja.

Ostaci hrama božanstava Ptah i Apisa i nekoliko skulptura iskopani su na nalazištu, uključujući dva visoka kipa od 4 m te golemi lik Ramzesa II. visok 10 m. Nekropola Saqqara se nalazi u blizini Memfisa. Povjesničar Tertius Chandler tvrdio je kako je Memfis bio najveći grad na svijetu od svog osnivanja do oko 2250. pr. Kr., te zatim ponovo u razdoblju od 1557. do 1400. pr. Kr. Egipatski povjesničar Maneton iz helenističkog doba za Memfis je koristio naziv „Hi-Ku-P'tah“ (Mjesto boga Ptah) koje se na grčkom pisao kao Aί γυ πτoς (Ai-gu-ptos) od čega potječe latinska riječ „Aegyptvs“, odnosno izraz za moderni Egipat. U Bibliji se Memfis naziva Moph ili Noph. Grad je na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine od 1979. godine[1].

Izvori

Vanjske poveznice