Razlika između inačica stranice »Prva sušačka hrvatska gimnazija«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
malo uređivanje
m (malo uređivanje)
{{stilska dorada}}<!-- treba biti manje pisano u obliku priče, a malo više enciklopedijski; definitivno bez pametnog završetka s izrekom -->
{| border=1 cellpadding=4 cellspacing=0 class="toccolours" style="float: right; width: 268px; clear: both; margin: 0.5em 0 1em 1em; border-style: solid; border:1px solid #7f7f7f; border-right-width: 2px; border-bottom-width: 2px; border-collapse: collapse; font-size: 95%;"
|+<big><big>'''Prva sušačka hrvatska gimnazija'''</big></big>
| style="background:f;" align="center" colspan="2" | http://gimnazija-prva-susacka-ri.skole.hr/
|}{{tab-predl}}
== Isusovački kolegij ==
 
'''Prva sušačka hrvatska gimnazija''' nastala je 23. studenog 1627. godine u Rijeci na Grvici kraj katedrale [[sveti Vid|sv. Vida]], kada [[isusovci]] započinju s gimnazijskim obrazovanjem koje traje neprekidno do danas. Svečanu misu prigodom otvorenja je senjsko - modruški [[biskup]] [[Ivan Agatić]] održao na [[hrvatski jezik|hrvatskom jeziku]].
Školske godine 1848/49. se uz veliko zalaganje [[Fran Kurelac|Frana Kurelca]] nastava počinje izvoditi na hrvatskom jeziku jeziku koji s prekidom, u periodu od 1941 - 1943., ostaje u uporabi do danas. Školske godine 1853/54. gimnazija prerasta u punu osmogodišnju školu te pod neposrednom upravom hrvatskih vlasti postaje nacionalno i kulturno žarište kao i najvažniji društveni čimbenik odgoja riječkih Hrvata.
 
Godine 1868. [[Hrvatsko-ugarska nagodba|Hrvatsko-ugarskom nagodbom]] Rijeka je pripala Ugarskoj. U gimnaziji u uporabi ostaje hrvatski jezikajezik, pa uslijed sveopće mažarizacijemađarizacije počinju pripreme za njenonjegovo ukidanje. Pripreme su počele već 1881., kada je gimnazija preseljena u palaču Adamich – Giacovcich na riječkoj Fiumari. Iako su mađarske vlasti odlučile ukinuti školu, to je spriječio novi predstojnik Vlade za bogoštovlje i nastavu Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, [[IsidorIzidor Kršnjavi|dr. Izidora Kršnjavija]], koji je pronalšaopronašao novi smještaj školi.
 
'''<big>Preseljenje na Sušak</big>'''
 
1896. godine gimnazija seli u novo izgrađenunovoizgrađenu palaču arhitekata Ludwiga i Hulssnera na Sušaku, gdje djeluje i danas. Gimnazija tada broji 354 učenika, 20 redovitih, namijenskih i pomoćnih učitelja na čelu s ravnateljem Franjom Kresnikom. Također je prenesena i cjelokupna pokretnom imovinom, od koje se brojni predmeti čuvaju i danas te vrlo obiman školski arhiv.
Gimnaziji su se u povijesti dogodile mnoge promjene, a poslijednjaposljednja velika promjena se je dogodila 1990. - ih, kada gimnazija mijenja ime u Prva sušačka hrvatska gimnazija te počinje provoditi suvremene gimnazijske programe opće, jezične i prirodoslovno - matematičeke gimnazije.
 
== Poznati učenici ==
16.845

uređivanja

Navigacijski izbornik